28/01/2022

Blog

Megkérdőjeleződik az abortusz jogossága

Január 21-én a washingtoni Felvonulás az Életért (March for Life) az ’Egyenlőség az anyaméhben kezdődik’ téma jegyében szerveződött. A Felvonulás az Életért egy amerikai életpárti kezdeményezés, amely minden évben rengeteg fiatalt és időst, nőt és férfit mozgat meg a magzatok védelmében.

Január 21-én a washingtoni "Felvonulás az Életért" (March for Life) az ’Egyenlőség az anyaméhben kezdődik’ téma jegyében szerveződött. A Felvonulás az Életért egy amerikai életpárti kezdeményezés, amely minden évben rengeteg fiatalt és időst, nőt és férfit mozgat meg a magzatok védelmében.

abortuszjog_nyito.jpg

A felvonulás szervezői azt várják, hogy hamarosan a nemzeti abortusz szabályozás megszűnik az Egyesült Államokban, így teljesen az egyes államokon fog múlni, hogy engedélyezik-e azt vagy sem. Ez azt jelentené, hogy a Republikánus vezetésű államokban a magzatok elvetése egyre kevésbé lesz elérhető, míg a liberális államok, mint Kalifornia vagy New York abortusz-turizmus központokká válhatnak.

A National Review írója amellett érvel, hogy 1973-ban, amikor az amerikai legfelsőbb bíróság alkotmányos jognak ítélte az abortuszt, a magzatokat két kategóriába osztotta fel, kívánt és nem kívánt életekre. Míg az első kategóriába tartozókért mindent megteszünk, hogy épen és egészségesen jöjjenek világra, a második kategóriába tartozókat elvetik. Az író a két kategóriába eső magzatok közötti egyenlőtlenségre hívja fel a figyelmet és amellett érvel, hogy

minden magzatnak egyenlő eséllyel kellene indulnia fejlődésének útján.

A cikk hangsúlyozza, hogy amikor a törvény engedélyezte az abortuszt – arra építve, hogy az élet kezdetének pillanata nem ismert – az ultrahang még fejletlen technológia volt. Mára már viszont a magzat fejlődése során többször, nagyon pontos felvételeket lehet készíteni, amelyeken az emberi kvalitásai tökéletesen megfigyelhetőek. A radiológus író arról számol be, hogy nap mint nap látja, hogy pici kliensei hogyan rugdalóznak, mozgatják az ujjaikat és hogyan rebeg a szemhéjuk. Mindezek mellett a gyermek szívébe be- és kiáramló vér és a szívverések hangja is megfigyelhető a terhesség nagyon korai állapotától kezdve.

1973-ban, amikor az amerikai legfelsőbb bíróság módosította az alkotmányt, a technológia, ami a magzat fejlődését ma láthatóvá teszi még nem volt elérhető – így a legfelsőbb bírák sem láthatták azt, amit ma már az összes kismama lát az ultrahang felvételein.

Most már arra is van példa, hogy 21 héttel a fogantatás után megszületett koraszülöttet mentettek meg – s mégis, a legfelsőbb bíróság döntése szerint még a harmadik trimeszterben is el lehet vetetni a magzatokat. Az 1973-as döntés óta az Egyesült Államokban 62 millió gyermek vált abortusz áldozatává. A technológiai fejlődés következtében nyert nagyobb tudásunk a magzat fejlődéséről sok amerikait az életpártiság felé tolt, s az elmúlt évek abortusztilalmai mind ennek köszönhetőek.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!