Blog

Megnyerheti Biden akár a következő választásokat is?

Február 7-én tartotta meg második évértékelőjét Joe Biden, amely a már-már sablonos demokrata reformokon kívül a protekcionizmus és patriotizmus felé fordult, megszólítva így egy újabb potenciális szavazóréteget. Megnyilvánulását az amerikai sajtó segítségével értékeljük.

Február 7-én tartotta meg második évértékelőjét Joe Biden, amely a már-már sablonos demokrata reformokon kívül a protekcionizmus és patriotizmus felé fordult, megszólítva így egy újabb potenciális szavazóréteget. Megnyilvánulását az amerikai sajtó segítségével értékeljük.


Napokkal a legelső kémballon lelövetése után, illetve ilyen turbulens nemzetközi viszonyok közepette Biden évértékelőjében az Amerikai Egyesült Államok külpolitikájának nem sok reflektorfényt szentelt. A belpolitika viszont annál több figyelmet érdemelt, hiszen a csaknem 72 perces évértékelőjének fő témáját szinte kizárólag ez képezte, illetve olyan más apektusok – például a droghelyzet, a légitársaságok vagy a hotelárak - amelyek elsősorban a középosztálynak lehetnek vonzóak.

A fent említetteken kívül Biden ezévi értékelőjének fő témája a protekcionizmus és patriotizmus volt. Ross Douthat The New York Timesban megjelent véleménycikke szerint

a megnyilvánulás inkább hasonlított egy Trump-kampányszövegre, mint egy átlagos bideni felszólalásra.

Ez főleg az iparpolitika és infrastruktúra terén volt leginkább tetten érhető – Biden többek között akkor harangozta be a CHIPS and Science Act of 2022-t is, amely még jobban növelné a foglalkoztatási arányt, illetve elősegítené a hazai gyártás fellendülését is.

Biden „made in America” szlogen alatt futó ipari és gazdasági terveit természetesen igen kecsegtető demokrata köntösbe bújtatta: csak a gazdagok fizessenek adót, a társadalombiztosítást hagyják változatlanul és töméntelen mennyiségű pénzt költsenek az oktatásra.


A valóság viszont az, hogy a bideni reformok közel sincsenek sikerre ítélve: a fegyvertartás nem a közbiztonság fenntartásának garanciája, a gyógyszerek árszabályozása tény, hogy igen kecsegtetően hangzik, azonban nem kivitelezhető, hiszen kritikusan hatna a készletekre. Ami pedig a szállás- és repjegyárakat illeti, jelenleg nem ezen két tényező számít az amerikai kormány kritikus pontjának. „Gazdasági nacionalizmusa” is hasonló sorsra számíthat, amely inkább a potenciális szavazókat próbálná meg elérni, mintsem fellendíteni az amerikai gazdaságot.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gazdasági válság Amerikát is elérte: infláció, orosz-ukrán háború, kritikus határhelyzet és bevándorláspolitika, a COVID19 utóhatásai, a kábítószerfüggőség elleni küzdelem, melyeket a bideni-adminisztráció eddig inkább kevesebb, mint több sikerrel tudott csak orvosolni.

Természetesen a republikánusok is helyet kaptak Biden évértékelőjében: elsősorban a velük szembeni kritika, illetve olyan rágalmak – mint például a kulcsfontosságú hazai programok, beleértve a társadalombiztosítás megszüntetése – melyeket a párt egyáltalán nem tervezett véghez vinni.

Biden idén 80 éves, azonban sem kora, sem eddig „elért” eredményei nem gátolják meg attól, hogy újrainduljon 2024-ben az elnöki székért. Sokak szerint, idei évértékelő beszéde akár kampánystartnak is tekinthető, hivatalosan azonban csak az következő hetekben jelentheti be újraválasztási kampányát.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon