07/04/2021

Blog

Megosztja a németeket Petry Zsolt kirúgása

A német lapok többsége nem túl hosszú cikkben és viszonylag tárgyilagosan számolt be arról, hogy a Hertha labdarúgócsapata állítólagos homofób kijelentései miatt elbocsátotta Petry Zsolt kapusedzőt. Az egyes portálok kommentelői ugyanakkor már nem voltak ennyire kimértek. 

A német lapok többsége nem túl hosszú cikkben és viszonylag tárgyilagosan számolt be arról, hogy a Hertha labdarúgócsapata állítólagos homofób kijelentései miatt elbocsátotta Petry Zsolt kapusedzőt. Az egyes portálok kommentelői ugyanakkor már nem voltak ennyire kimértek.

 

Az ügy előzménye Petry Zsolt Magyar Nemzetnek adott interjúja, amelyben elmondta, hogy nem tudja, mi késztette Gulácsi Pétert, a magyar válogatott, és a Lipcse kapusát arra, hogy kiálljon a szivárványcsaládok mellett, de ő biztosan nem kavarta volna fel az indulatokat egy olyan kérdésben, amelyben a társadalom nagy többsége mást gondol. Ez volt az a - német sajtó szerint - homofób kijelentés, amely miatt a Herta megköszönte a kapusedző munkáját, hangsúlyozva, hogy nem a teljesítményével voltak elégedetlenek.

A Der Spiegel a hírre vonatkozó Facebook posztja alatt a legtöbb reakciót kiváltott komment Petry Zsoltot ítéli el, mondván a legrosszabb az egészben az, hogy az ember ilyenkor jön rá, hogy milyen emberekkel él együtt az országban. Egy másik, szintén sok kedvelést érő hozzászólás ugyanakkor arról szól, hogy az eset

valóban szomorú. A poszt szerzője szerint ugyanis Petry senkit sem sértett meg, csupán az eltérő véleményét fejtette ki bizonyos ügyekben. Ennek bele kellene férnie a szólásszabadságba.

Van aki azt firtatja, hogy munkajogi szempontból ebben a vitában - már ha lesz vita - a Hertha húzza majd a rövidebbet, hiszen a német alaptörvényben benne van, hogy mindenkinek joga van véleménye szabad kifejtéséhez.Többen ugyanakkor megdícsérik a klubot, hogy helyes döntést hozott, sőt olyan is akad, aki visszaküldené Petryt "Magyarországra, Orbánhoz".

Érdekes kommenteket találni a Frankfurter Allgemeine Zeitung Facebook posztja alatt is. Itt a legnépszerűbb hozzászólás arról szól, hogy 

a szabad véleménnyilvánítás túl van értékelve Németországban. A posztoló azt is hozzáteszi, hogy a politikában és a sajtóban uralkodó zöld-balos hipermorál komoly nyomás alá helyezi a német alaptörvény ide vonatkozó pontjait.

A második legtöbb pozitív reakciót kiváltó hozzászóló pedig azt írja, hogy nagyon elgondolkodtató, hogy az ember munkáját már nem a teljesítménye, hanem a magánvéleménye alapján ítélik meg. Természetesen ezen a felületen is akadnak olyanok, akik a Hertha döntésével értenek egyet, az egyik kommentelő szerint Petry Zsolt gondolatai egyenesen középkoriak.

olympic-stadium-2658628_1920.jpg

Végül érdemes egy pillantást vetni a klub hivatalos Facebook oldalának ide vonatkozó poszja alatti kommentekre is. Itt cikkünk írásakor a "topkomment" csupán ennyi: "helyes lépés, tisztelet Gulácsinak" Szorosan a nyomában van ugyanakkor az a hozzászólás is, amely a szabad véleménnyilvánítás jogát kéri számon a berlini klubon. Egy szintén sok reakciót kiváltott hozzászóló pedig így fogalmaz:

nem osztom a véleményét és nem vagyok Orbán rajongója, de hiba valakit egy nem kedvelt vélemény miatt elbocsátani.

Van olyan is, aki felteszi a kérdést, hogy ha valakinek saját véleménye van, az már diszkriminációnak számít? Sokan vannak, akik - bár úgy érzik, hogy lehet vitatkozni Petry kijelentéseivel - túlzásnak érzik, hogy emiatt el kellett bocsátani. Sőt, egyesek az eset miatt már azt is megkérdőjelezik, hogy Németországban szólásszabadság és demokrácia van. Megint mások úgy látják, hogy a lépéssel a cancel culture Berlinbe is megérkezett. Az ezt író kommentelő pedig azt is javasolja a Hertha vezetésének, hogy inkább a futballal törődjön, mintsem a politikával. Ez már csak azért sem alaptalan kérés, mert a berlini klub jelenleg a 14. a Bundesliga tabelláján, csupán két ponttal előzve a kieső helyen lévő csapatokat.