Blog

Megosztja az amerikai konzervatívokat az Oroszországgal szembeni fellépés

Míg a republikánus törvényhozók keményebb elrettentő intézkedéseket várnak a Biden-adminisztrációtól, a konzervatív médiában egyre többen ellenzik az Egyesült Államok beavatkozását a kelet-európai történésekbe. 

Míg a republikánus törvényhozók keményebb elrettentő intézkedéseket várnak a Biden-adminisztrációtól, a konzervatív médiában egyre többen ellenzik az Egyesült Államok beavatkozását a kelet-európai történésekbe. 

Az orosz-ukrán konfliktus az Atlanti-óceán túlpartján is forró téma, ami az Egyesült Államok szerepvállalását elnézve nem meglepő. Az előző hetekben a sajtó a Moszkvával szembeni potenciális washingtoni retorzióktól, illetve válaszlépésektől volt hangos. A Biden-adminisztráció a katonai válaszcsapáson kívül szankciók széles tárházát lengette be egy esetleges orosz invázió esetén, továbbá fegyverekkel is megerősítette Ukrajna védelmi képességeit. A kelet-európai katonai jelenlét fokozásának bejelentése végképp azt bizonyítja, hogy a Fehér Házban igencsak komolyan veszik a térség rezzenéseit.

Az amerikai kormányzat Ukrajna területi integritása melletti elköteleződése a kongresszusban széles kétpárti támogatást élvez.

A Capitolium republikánus politikusai a legkevésbé sem azért kritizálják Bident, mert Kijev oldalán áll, hanem éppen azért, mert szerintük az eddig foganatosított vagy beígért intézkedések még mindig nem elégségesek Oroszország elrettentéséhez. Kevin McCarthy képviselőházi frakcióvezető egy Twitter-bejegyzésben ostorozta kemény vádakkal a Biden-adminisztrációt, amely szerinte túlzott könnyelműségével épphogy az oroszok kezére játszik a konfliktusban

Valamivel finomabban, de szintén keményebb fellépést követelve áll a helyzethez a republikánusok szenátusi vezetője, Mitch McConnell. A csaknem négy évtizedes kongresszusi múlttal rendelkező politikus korábban „gyengének és passzívnak” nevezte az amerikai elnök viszonyulását az ukrán helyzethez, s véleménye csak akkor enyhült valamelyest, miután kiderült, hogy Biden további csapatokat készül vezényelni a kelet-európai NATO-szövetségesekhez – olvasható a Newsweek beszámolójában

Az amerikai jobboldali sajtó és kommentátorok háza táján ugyanakkor egy, a republikánus fősodortól egészen különböző álláspont körvonalazódik,

amelynek képviselői az izolációs politikából adódó megfontolásból és/vagy a Washington-Moszkva-Peking stratégiai háromszöget szem előtt tartva ellenzik az Oroszországgal szembeni keményvonalas politikát. Utóbbira kiváló példa Patrick J. Buchanan blogunk által is szemlézett véleménycikke, de intézetünk korábbi vendégkutatója, Rod Dreher szintúgy az Egyesült Államok katonai beavatkozása ellen foglalt állást a The American Conservative folyóiratban megjelent cikkében. 

Az egyre inkább érzékelhető megosztottság a Fox News novemberi műsorában bukkant először (legalábbis a mostani feszültségek kapcsán) igazán felszínre, amelyben Tucker Carlson Michael Turner republikánus képviselővel folytatott parázs vitát az Egyesült Államok orosz-ukrán konfliktusban betöltött szerepéről. A jobboldali adó műsorvezetője arról faggatta az ohiói politikust, hogy miért ennyire kiemelkedő jelentőségű Washington számára az ukrán válság, sőt, azt is megkérdőjelezte, hogy a két fél közti konfliktusban biztosan Ukrajnát kéne-e pártfogolni. A heves szócsatában Turner nem tágított álláspontjától, s végig igyekezett meggyőzni a népszerű kommentátort arról, hogy Ukrajna területi integritása és a Fekete-tenger térségének biztonsága az Egyesült Államok fontos érdeke.

Az ukrán válsággal kapcsolatos további cikkeinket itt találod.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!