Blog

Meloni: “Olyan többséget akarunk létrehozni, amely a baloldalt ellenzékbe küldi még az EU-ban is.”

Pártja listavezető jelöltjeként várja Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a júniusi európai parlamenti választásokat. A politikus nemrég jelentette be, hogy tervezi az indulást a júniusi választáson, célja pedig a remélt jobboldali többség biztosítása. Egyesek szerint a lépéssel Giorgia Meloni…

Pártja listavezető jelöltjeként várja Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a júniusi európai parlamenti választásokat. A politikus nemrég jelentette be, hogy tervezi az indulást a júniusi választáson, célja pedig a remélt jobboldali többség biztosítása. Egyesek szerint a lépéssel Giorgia Meloni csupán saját népszerűségét kívánja növelni választói körében, mások szerint akár miniszterelnöki pozícióját is veszélyeztetheti.

“Úgy döntötttem pályára lépek, minden választókerületben én vezetem a Fratelli d’Italia listáját.” - így fogalmazott Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egy vasárnapi kampányrendezvényen. “Olyan többséget akarunk létrehozni, amely összefogja a jobbközép erőket, és a baloldalt ellenzékbe küldi még az EU-ban is. Nehéz vállalkozás, de lehetséges, és meg kell próbálnunk.” - tette hozzá a politikus. 

Nem idegen az olasz politikától, hogy az ország aktuális miniszterelnöke pártja EP-listája élén is álljon. Így járt el korábban Silvio Berlusconi és Matteo Renzi is, nem meglepő tehát, hogy Giorgia Meloni is élni kívánt a lehetőséggel. A politikus pártja jelenleg is a legnépszerűbb, a legfrissebb közvélemény kutatások kevéssel több, mint 27 százalékra becsülték a támogatottságát. Ezzel a Fratelli d’Italia megelőzi a balközép PD-t (20,3%) valamint az Öt Csillag Mozgalmat (16,8%) is.

Az Európai Parlament egyik szóvivője szerint azonban lehetetlen, hogy Giorgia Meloni megtarthassa miniszterelnöki pozícióját. A szakértő a POLITICO-nak adott nyilatkozatában erősítette meg: amennyiben Meloni helyet nyer az EP-ben, azonnal le kell mondania jelenlegi posztjáról. Természetesen ennek jó oka van, hiszen szabály szerint egy politikus nem lehet az Európai Parlament tagja, amennyiben hazájában is pozíciót tölt be a parlamentben. Természetesen Meloni dönthet úgy is, hogy nem veszi át EP mandátumát, hanem marad Olaszország miniszterelnöke.

Az EP-választások lehetséges kimenetelét tekintve azonban érdemes megvizsgálni Giorgia Meloni stratégiáját, hiszen a politikus nem titkolt célja az Európai Parlament politikájának reformja. A Fratelli d’Italia élén álló politikus évek óta nagy hangsúlyt helyez országának szuverenitására, határozott és pragmatikus álláspontot képvisel az Uniós bürokrácia, a migráció és a zöld átállás kérdésében is. Ezen a három területen alakult ki a legtöbb ellentét az olasz és az Uniós politikusok között, az olasz perspektívából teljesen érthető módon.

Meloni számára egyértelmű, hogy fel kell lépni az illegális migráció ellen, amely nagy terhet jelent Olaszország számára. A zöld átállás pedig az olasz iparra nézve fenyegetés, amely nem viselne jól egy ilyen mértékű és legfőképp költséges átszervezést.

Ennek ellenére szinte bizonyos, hogy Giorgia Meloni nem adja majd fel miniszterelnöki posztját egy lehetséges EP-pozícióért. Természetesen az általa meghatározott célok, valamint az EU politikájával szemben megfogalmazott kritika tükrében népszerűséget hozhat neki a lisztavezetés, hiszen hazai szavazói körében tettrekész és határozott vezetőként tűnhet fel. Mindemellett az olasz EP-választási kampány szempontjából is előnyt jelent ez a lépés.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon