Blog

Mennyire korrupt Ukrajna?

Ukrajna valóban a világ egyik legkorruptabb országa, azonban ennek megállapítása nem egészen egyszerű – fogalmaz Karl Volokh a The National Interest hasábjain.

Ukrajna valóban a világ egyik legkorruptabb országa, azonban ennek megállapítása nem egészen egyszerű – fogalmaz Karl Volokh a The National Interest hasábjain.

A Transparency International legutóbbi elemzése szerint Ukrajna 182 ország közül a 120. helyen áll a korrupciós ranglistán, ami Európában a 2. legkorruptabb ország címét jelenti Oroszország után. Nem csak a különféle elemzések, kutatások foglalkoznak Ukrajna korrupciós helyzetével, hanem az amerikai elnök, Donald Trump is megemlítette a legutóbbi G-7-es csúcson, hogy Ukrajna mennyire korrupt. „Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa” – fogalmazott az elnök.

Mindez azonban csak a probléma felnagyítása. A legtöbb elemzés és oknyomozó cikk megfeledkezik arról, hogy a korrupcióellenes nyugati befolyás hatására számos pozitív reformot hajtottak végre Ukrajnában. „Minél több figyelmet szentelünk egy problémára, annál nagyobbnak tűnik az, így van ez az ukrán korrupció helyzetével is” – fogalmaz Volokh.

A reformoknak hála, Ukrajnának sikerült csökkenteni az éves korrupciós rátát nem kevesebb mint 6 milliárd dollárral. A reformok többek között kiterjedtek az adózási rendszer átalakítására és az üzemanyag árazására is.

A szerző ugyanakkor emlékeztet: a reformok ellenére nyilvánvaló, hogy van hova fejlődnie Ukrajnának, például az állami vállalatok privatizációja vagy a határőrség hatékony megszervezése terén.

Szemlézte: Artner Gábor Péter