Blog

Mennyire lehetnek hatékonyak Putyin csecsen harcosai Ukrajnában?

Nagy sajtónyilvánosság mellett vezényeltek csecsen legénységű harcoló alakulatokat az orosz erők a jelenleg Ukrajna ellen folyó invázió kijevi frontjára. De mi értelme van ennek a lépésnek, miért kell egy kaukázusi köztársaságból expedíciós erőket utaztatni a Dnyeperhez? A Foreign Policy vet fel…

Nagy sajtónyilvánosság mellett vezényeltek csecsen legénységű harcoló alakulatokat az orosz erők a jelenleg Ukrajna ellen folyó invázió kijevi frontjára. De mi értelme van ennek a lépésnek, miért kell egy kaukázusi köztársaságból expedíciós erőket utaztatni a Dnyeperhez? A Foreign Policy vet fel néhány lehetséges választ.


Ramzan Kadirov csecsen elnök, Moszkva grozniji helytartója már a háború előtt a leghevesebb „háborús héják” közé tartozott, követelve, hogy Oroszország Ukrajna egész területét foglalja el, ha bekövetkezik az invázió. A támadásnak pedig már az első napján megjelentek azok a felvételek a közösségi médiában, miszerint csecsenek tízezrei (!) készülnek Ukrajna ellen.

Hamarosan meg is jelentek ezek az alakulatok, a Csecsen Nemzeti Gárda egységei, és a jelek szerint Belarusz felől léptek be Ukrajnába, a Kijevet támadó orosz csapatokat támogatva. Még saját „inváziós jelölést” is kaptak a jelek szerint: az orosz Z helyett nagy fehér V betű található páncélosaikon. 

Szerepük a Foreign Policy szerint elsősorban pszichológiai. Ezek szerint az orosz hadvezetés a csecsenek brutalitásának a hírével kívánja megrettenteni az ukránokat, így rábírva őket a megadásra. Az elmúlt napok fejleményeinek a fényében ez nem valószínű, hogy célravezető taktika: az ukránok, amellett hogy továbbra sincs komoly esélyük a sikerre, hevesen harcolnak. Ha valami nem hat rájuk, az a pszichológiai hadviselés.

A másik felhasználási lehetősége a csecseneknek a városi harc.

Az orosz szövetségi erők oldalán Groznijban Dzsohar Dudajev szeparatistái ellen ezek a kaukázusi katonák komoly tapasztalatokat szereztek az urbánus hadviselésben, s ezt lehet, hogy Kijevben kamatoztathatják. Kérdéses persze, hogy milyen számban tartalmaznak ezek az egységek Groznij 2000-es ostroma idejéből veteránokat, valószínűleg zömük már ezután kezdte katonai karrierjét. Így ezt a megállapítást inkább spekulációnak, vagy összefüggés nélküli asszociációnak vehetjük. Azonban ami a felkelés-ellenes hadviselésben szerzett tapasztalataikat illeti, az kétségtelenül még friss és élő, így

egy esetleges orosz megszállás esetén az oroszok számára hasznos – és kegyetlen – alakulatai lehetnek a megszálló haderőnek.

Egyelőre azonban még mozgó harc zajlik, jellemzően a városokon kívül. A csecsen alakulatok, amennyire látszik, ugyanolyan páncélososzlopok részeként mozognak, mint az oroszok. Felröppentek hírek arról is, hogy az ukránok sikeresen csapást mértek rájuk, több konvoj megsemmisítéséről szólnak a hírek, és hogy Kadirov elnök második emberével, Magomed Tushayevvel is végeztek a Kiyv Independent szerint.

A csecsen vezető ezt tagadta, sőt azt állította, egyetlen csecsen sem vesztette még életét a harcokban.

Egyébként nemcsak az oroszok oldalán harcolnak csecsenek. Kisebb, a 2000-es évek elején Dzsohar Dudajev oroszellenes vezető oldalán harcoló csoportok már 2014 óta támogatják Ukrajnát, és akár most is az ukrán fegyveres erőkben lehetnek. Ahmed Zakajev, a száműzetésben élő csecsen szeparatista kormány vezetője önkéntes alakulatok szervezését jelentette be az invázió kezdetén, azonban ez valószínűleg csak szimbolikus lépés marad.

Az oroszok számára a hozzájuk lojális csecsenek legalább közepesen hasznos erőnek számítanak.

Kétségtelenül kiegészítik az orosz nemzetiségű alakulatokat, további anyanemzeti katonák besorozása nélkül növelve a létszámot. Ugyanilyen célból már Szíriában is bevetették őket az Asszad-ellenes felkelők és az Iszlám Állam ellen. Az majdnem biztos, hogy nem fogják mentálisan megtörni a jelenlétükkel az ukránokat. Városi harchoz való felhasználásuk lehetséges, hogy jobb kimenetelű, azonban nem valószínű, hogy az orosz hadsereg hosszas utcai harcokat akar vívni. Amennyiben a mozgó gépesített harc részei maradnak, és az orosz hadsereg többi alakulatához hasonlóan gyengén fedezik gyalogsággal a páncélosaikat, jóval kevesebb csecsen fog hazatérni Groznijba és a Kaukázus szép hegyvidékére, mint amennyi nagy fogadkozással elindult.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!