Blog

Mexikó lehet a globális ellátási krízis nyertese

A globalizáció fénykorában kialakult hosszú ellátási láncok gyengülésének első jelei már most látszanak. Az Egyesült Államok ipari termelői egyre közelebb keresik alapanyagaik és akár késztermékeik forrását, kevésbé akarnak már tengerentúli beszállítóktól vásárolni - hívja fel a figyelmet a Wall…

A globalizáció fénykorában kialakult hosszú ellátási láncok gyengülésének első jelei már most látszanak. Az Egyesült Államok ipari termelői egyre közelebb keresik alapanyagaik és akár késztermékeik forrását, kevésbé akarnak már tengerentúli beszállítóktól vásárolni - hívja fel a figyelmet a Wall Street Journal.

A COVID-19 világjárvány alaposan meggyötörte a beszállítói láncokat: a gazdasági élet akadozása miatt teljes ellátási vonalak szakadtak meg, omlottak össze. Mindezek után egyértelmű volt, hogy egy esetleges újabb globális válság esetére szükséges, hogy ezek a vonalak, láncok rövidebbek legyenek, így ugyanis kisebb lehetőség van egy újabb nagyon súlyos összeomlásra. Éppen ezért az

eladás helyéhez közelebb érdemes megtermelni az eladandó termékeket, illetve beszerezni az alapanyagot.

Az Egyesült Államokban már el is indult ez a folyamat, és ennek hatása van közvetlen környezetére is. Mexikó, ahonnan éppen a gazdaságosabb kínai termelők vonták el a piaci lehetőségeket az 1990-es évek végén, most új lendületet kap az amerikai gazdasági növekedés – részben infláció-generálta – beindulásával. 2021-ben 514%-kal több alapanyagot és egyéb árut rendeltek amerikai ipari szereplők Mexikóból, míg a Távol-Keletről 26%-kal kevesebbet. Egy 2000 amerikai és angol cégvezetőre kiterjedő felmérés szerint pedig a cégek 15%-a vonta közelebb a termelését az anyaországhoz, további 26% pedig gondolkodik ezen az opción.


Az alapvető fókuszpont a megbízhatóság. Nyilván az olcsóság és minőség továbbra is fontos követelmény, de a leglényegesebb, hogy az áru biztosan elkészüljön és eljuttatható legyen a vásárlóhoz. A cégek egy-egy termékhez már több beszállítót is keresnek, hogy biztos legyen az ellátás. Ennek az Egyesült Államok esetében Mexikó nagy nyertese. Az öt határmenti mexikói szövetségi állam a Mexikó felől az USA-ba jutó export több mint 50 százalékát adta 2021 végén, és ez 2022 első negyedévében is folytatódott.

Nemcsak amerikai cégek, de már olyan kínaiak is megjelentek, amelyek Egyesült Államokba irányuló exportjukat mexikói forrásokból kívánják megoldani.

Egyes határvárosokban, például Ciudad Juárezban gombamód nőnek ki a gyárak a földből 2021 második fele óta.



Persze van, ami továbbra is a hosszabb ellátási láncoktól függ: az autógyártás és export a legutóbbi időkig nem növekedett markánsan, ugyanis a chiphiány miatt nem volt lehetőség elegendő jármű legyártására. Nemrég azonban már ennek az ágazatnak is 32%-os volt a növekedése, jelezve, hogy az ázsiai oldal is megoldott néhány fontos problémát.

A mexikói gazdaság mindennek ellenére összességében gyengélkedik, de remélhető, hogy az észak-amerikai igények hamarosan az egész országra kihatnak majd, és általános gazdasági növekedést generálnak. Ha pedig a jólét tartóssá válik, az a brutálisan elterjedt szervezett bűnözést is visszaszoríthatja. Ezenkívül jó alternatívát nyújthat az USA-nak is, ha képes lesz legalább részben kiváltani a tengerentúl mára már jól kiépült és a járványig jól működő ellátóit. Lehetséges, hogy az új hidegháború egyik nagy nyertese az Egyesült Államok számára biztonságos közelségben levő Latin-Amerika lesz.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!