Blog

Mi a probléma a Disney szabadelvű kampányával?

A Disney legutóbbi nyolc filmje alulteljesített az elvárásokhoz képest, de valójában ennek mi lehet az oka? A válasz a woke-központú ideológia által vezetett irányultságukban rejtőzhet.

A Disney legutóbbi nyolc filmje alulteljesített az elvárásokhoz képest, de valójában ennek mi lehet az oka? A válasz a woke-központú ideológia által vezetett irányultságukban rejtőzhet.


Egy pénzügyi elemző, Valliant Renegade a YouTube-on a Disney legutóbbi 8 filmjének sikerét mérte fel. Az elemző összevetette a filmek teljesítményét a marketingköltségvetésükkel és a Disney befektetéseinek megtérülésével.

A "The Numbers"-hez hasonló helyeken meghatározott büdzséket használva, a produkciós túlfutások és újra forgatások költségeit kihagyva megjegyezte, hogy a nyolc film gyártási költségvetése elérte a 1,735 milliárd dollárt, míg a nemzetközi kiadások és a reklámok további 1,015 milliárd dollárba kerültek. Így a teljes költséget 2,750 dollárra becsülte.

disnay_diagr.pngForrás: The Numbers

Számításai szerint a nyolc film esetében a Disney összbevétele 1,861 milliárd dollár volt, ami azt jelentené, hogy 890 millió dolláros veszteséget szenvedtek el – jelentette a DailyWire.

„A kis hableány”, a Disney legutóbbi 8 filmjének egyike megközelítette az 500 millió dolláros kasszasiker küszöböt. A filmet körülbelül 250 millió dolláros költségvetésből készítették, és a jelentések szerint világszerte

560 millió dollárt kellett volna keresnie ahhoz, hogy nyereséges legyen, miután az egyéb költségeket, köztük a hatalmas marketingköltségeket is számításba vették.

A film már a kezdetektől fogva vitákat váltott ki, mivel a címszerepet, Arielt a 23 éves fekete színésznő, Halle Bailey alakította.

A közelmúlt filmjei közül az egy évvel ezelőtt 200 millió dolláros költségvetéssel bemutatott Lightyear szerény 226,7 millió dolláros jegybevételt hozott világszerte, és kifejezetten vegyes kritikai fogadtatásban részesült.

A „Lightyear”-t 14 közel-keleti és ázsiai országban nem lehetett bemutatni, mert azonos neműek kapcsolatát ábrázolta.

Ezzel szemben a 2018-as „A hihetetlen család 2”, amely hasonló gyártási költségvetéssel készült, világszerte 1,2 milliárd dolláros kasszasikerre tett szert - írja a DailyMail.

A Disney bevételkiesése érdekes időpontban érkezik a médiaóriás álszenteskedéssel teli hosszú történetében.

Bár a Disney elismerésben részesült a legújabb filmjeikben alkalmazott liberálisabb szemléletet miatt, amely legfőképpen a történetmesélésben jelenik meg, fontos rámutatni a képviselet és a következetesség hiányára a történelmük során.

A nyugati média számos alkalommal kritizálta a Disney-t, amiért nem teljesen elkötelezett az elfogadás és az általános szabadelvű nézetek népszerűsítése iránt. Ezt bizonyítja az a tény, hogy gyakran változtatnak a filmeken, amelyeket például a közel-keleti országokban mutatnak be. Ezek az erősen szerkesztett és megvágott változatok igyekeznek elvetni azokat a bizonyos jeleneteket, amelyek olyan tartalmakat mutatnak be, amelyeket egyes társadalmak számára nem tartottak megfelelőnek. Fel lehetne hozni azt az érvet, hogy a Disney csak anyagi haszonszerzés céljából szerepelteti az ilyen típusú narratívákat, ami még inkább bizonyítja, hogy ez egy nagyon képmutató vállalati cselekedet, amely mögött nincs valódi érdemi háttér. Igazság szerint az a tény, hogy a Disney ugyanannak a filmnek különböző változatait adja ki, azt mutatja, hogy még ők sem hisznek igazán abban, amit az elfogadóbb társadalmakra próbálnak ráerőltetni. Ez az érzés csak egy a sok közül, ami a Disney siralmas bevételeinek oka lehet. A nyugati közönség is egyértelműen úgy érzi, hogy a Disney által képviselt irány nem követhető, és túlságosan erőszakolt az üzenete.

Továbbá, a Disney a munkaügyi gyakorlatával kapcsolatban is nyomás alá került az idő során, különösen a vidámparki alkalmazottjaival kapcsolatban. Annak ellenére, hogy a vállalat a méltányosság és a befogadás értékeit hirdeti, a vidámparki dolgozók alacsony bérét és nehéz munkakörülményeit többször is kritika érte.

A Disney vidámparkjai is a hírekben szerepeltek az utóbbi időben, amikor tavaly elkezdődött a floridai kormányzó, Ron DeSantis és a Disney közötti viszály.

Az akkori Disney-főnök, Bob Chapek ígéretet tett arra, hogy harcolni fog annak a törvénynek a visszavonásáért, amely megtiltja az iskoláknak, hogy az öt és kilenc év közötti gyerekeket szexuális irányultságról és nemi identitásról tanítsák. DeSantis válaszul véget vetett egy 55 éves megállapodásnak, amely lehetővé tette a Disney World számára, hogy maga irányítsa hatalmas üdülőhelyét - egészen a saját víz-, út- és mentőszolgáltatás ellenőrzéséig. Az alku dollármilliókat takarított meg a Disney-nek, az adómentességeknek köszönhetően.
Chapek hivatali ideje alatt a Disney+ amerikai előfizetőinek száma összeomlott, a vállalat közvélemény általi elismertsége folyamatosan romlott, a részvények értéke pedig zuhanásszerűen csökkent.

Chapeket 2022 novemberében leváltották a vezérigazgatói posztról, amely olyan feltételezéseket váltott ki, hogy a vállalatnak a "woke" ideológia melletti elkötelezettsége vezethetett a távoztatásához.

Szemlézte: Chirico Valentin

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon