Blog

Mi lesz Észak-Írországgal a Brexit után?

Az Európai Parlament legutóbbi állásfoglalása szerint Észak-Írországnak meg kell őriznie a közös piacot és a vámuniót az Európai Unióval a Brexit után. Északír unionisták szerint azonban ez megsértené a Nagypénteki egyezményt és az Egyesült Királyság szuverenitását az országrész felett.

eszakir.jpg

Az Európai Parlament legutóbbi állásfoglalása szerint Észak-Írországnak meg kell őriznie a közös piacot és a vámuniót az Európai Unióval a Brexit után. Északír unionisták szerint azonban ez megsértené a Nagypénteki egyezményt és az Egyesült Királyság szuverenitását az országrész felett.

A Brexit egyelőre megválaszolatlan kérdései közé tartozik az igen nagy jelentőséggel bíró, eddig tisztázatlan északír helyzet. A több évtizedes, sokszor rendkívül erőszakos ellentéteket lezáró 1998-as Nagypénteki egyezmény szerint az országrész felett az Egyesült Királyság gyakorolja szuverenitását. Emellett viszont az egyezmény tartalmaz az országrész önrendelkezéséről szóló engedményeket, továbbá tisztázza a helyzetet Észak-Írország és az Ír Köztársaság, valamint Észak-Írország és az Egyesült Királyság között. Fontos része az egyezménynek az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti fizikai határ lebontása. Az egyezmény megkötését megkönnyítette, hogy mindkét állam tagja volt az Európai Uniónak, a jövőben azonban ez változni fog.

Az Európai Parlament erre hívta fel a figyelmet azzal az állásfoglalással, miszerint Észak-Írországnak meg kell őriznie az Unióval a közös piacot és vámuniót. Ez azért lenne fontos, hogy elkerüljék a lehetőségét az északír-ír határ újbóli megszilárdulását – állítja egy európai parlamenti képviselő. Theresa May, brit kormányfő azonban garanciákat adott szeptemberi firenzei beszédében a fizikai határ visszaállítása ellen.

Az északír unionisták szerint azonban ellentmondana a Nagypénteki egyezménynek, ha Észak-Írország a közös piac és vámunió része maradna. „Ezzel egy nemzetközi határ keletkezne Észak-Írország és az Egyesült Királyság között, mely megsértené az Egyesült Királyság szuverenitását Észak-Írország felett, és megnehezítené a gazdasági kapcsolatokat az egyik legfontosabb piaci partnerünkkel, mely gyakorlatilag az ország részét képezi” – állítja Jim Nicholson, az Ulsteri Unionista Párt EP képviselője.

A tárgyalások során az Európai Uniót képviselő Michel Barnier nyilatkozata alapján azonban az északír és ír határ közti viták rendkívül konstruktívak. Leo Varadkar ír miniszterelnök szerint észrevehető a fejlődés a tárgyalások során, viszont még mindig fellelhető néhány igen szignifikáns hiányosság. Simon Convey ír külügyminiszter bizalmát fejezte ki azzal, hogy az Ír Köztársaság és Nagy Britannia közös célja, hogy betartsák a Nagypénteki egyezményben lefektetett pontokat és megőrizzék a status quót. Ennek ellenére azonban hosszú még az út a végleges megállapodásig.

Csepregi Dávid