Blog

Mi lesz, ha Trump elbukik?

Új szocializmus köszönthet Amerikára, ha Donald Trump elbukik − írja az American Conservative szerzője.

donald_trump_elnok.jpg

Új szocializmus köszönthet Amerikára, ha Donald Trump elbukik − írja az American Conservative szerzője.

Robert W. Merry az American Conservative-ban Donald Trump amerikai elnök esetleges bukásáról és annak lehetséges következményeiről írt gondolatkísérletet.

Merry szerint ha Trump elbukik, akkor Amerika balra fog sodródni: „készüljetek fel a szocalizmus amerikai változatára”. A szerző nem kívánja ezt az embereknek, de szerinte a történelem bizonyos minták szerint zajlik, és a jövőről csak realizmussal szabad gondolkodni

A szerző úgy látja, zűrös volt Trump első időszaka a Fehér Házban, és ugyan sok elnök fel tudott nőni időközben a feladatához, erős az esély Trump kudarcára. És ha így történik, akkor Merry szerint balra fog tolódni az amerikai politika.

Érveléséhez pár alapfeltevést fogalmaz meg Merry: szerinte az elnökválasztások az épp hatalmon lévő pártról való népszavazásnak foghatók fel. Nem kampánybéli stratégiák és taktikák, hanem a hatalomban lévő párt összteljesítménye határozza meg az emberek döntését. Ez dönti el az elnökök sorsát is. Merry ezért merte megjósolni Trump őszi győzelmét: úgy látta, hogy Obama elnöksége nem volt meggyőző az amerikaiak számára. Ha viszont Trump fog elbukni, akkor a választók a másik párthoz fognak fordulni.

A szerző szerint a politikai pártok manapság pengeélen táncolnak: Amerika megosztott, polarizált − két szinte teljesen egyforma méretű tábor néz farkasszemet egymással. Alig 1-3 százalékos különbséggel dőlnek el az elnökválasztások a 21. században. Nüanszok döntenek egyik vagy másik elnökjelölt és pártjuk uralmáról.

Merry úgy látja: a 2016-os elnökválasztás szétzúzta az addigi status quót, most viszont nincs még új status quo. A szerző szerint tévednek azok a republikánusok, akik szerint ha Trumptól megszabadulnak, újra a reagani idők republikanizmusa tér vissza. Ez szerinte nem fog megtörténni. „A politika mindig a jövőről és nem a múltról szól.” De a demokraták sem ülhetnek a régi babérjaikon.

Az American Conservative szerzője szerint a demokraták bizonyosan elindulnak balfelé, elhagyva a kudarcot vallott Hillary-féle establishment politikát. A Demokrata Pártnak az elmúlt időszak kudarcai után újra kell definiálnia magát. Ez pedig valószínűleg a liberális (vagyis amerikai baloldali) populizmus újbóli megerősödését fogja magával hozni.

Az új balos populizmus a vagyonos elit, a pénzügyi intézetek és nagyvállalatok ellen fog irányulni, a vagyon újraelosztását fogja követelni. Növelnék majd az újraelosztás mértékét, növelnék az adókat és kiterjesztenék az állami szabályozást. „A nemzet egy demokrata uralom alatt európai típusú szocializmus irányába indulna el” − írja Merry.

A szerző szerint Donald Trump rosszul indította elnöki ciklusát, benne van a korai kudarc lehetősége, de még nem kell temetni őt. Hiába volt meg a momentuma, gyakorlatilag még semmilyen törvényalkotási áttörést nem ért el. Az orosz kapcsolataira vonatkozó vádak és vizsgálatok blokkolják a tevékenységét. Az elnök különös kommunikációja és kiszámíthatatlan külpolitikája aláássa az elnökséget.

Merry úgy látja: Amerika sorsát a Trump-kormányzat sorsa fogja eldönteni. Ha Trump sikeres lesz, az új korszakot hoz el az amerikai politikában. Ha elbukik, a demokraták baloldali populizmussal és európai típusú szocializmussal fognak hatalomra jutni. A szerző szerint ha Trump nem szedi össze magát és nem győzi meg a független szavazókat az elnöki teljesítményével, a legfontosabb öröksége az lesz, hogy Amerika történetének legnagyobb baloldali fordulatának ágyazott meg.

GR