Blog

Mi történik ténylegesen a 2024-es amerikai választásokkor?

A jövő évi választások merőben mások lesznek, mint amikor négy évvel ezelőtt Trump és Biden mérkőzött meg egymással. A világ nagymértékben megváltozott, az pedig, hogy az amerikai választások esetén minden a felszín alatt zajlik, rendkívül kiszámíthatatlanná teszi a voksolást.

A jövő évi választások merőben mások lesznek, mint amikor négy évvel ezelőtt Trump és Biden mérkőzött meg egymással. A világ nagymértékben megváltozott, az pedig, hogy az amerikai választások esetén minden a felszín alatt zajlik, rendkívül kiszámíthatatlanná teszi a voksolást.

2023. október 20-án, a Danube Institute legelső, jövő évi amerikai választásokat elemző eseménye Brent Buchanan amerikai közvéleménykutatót látta vendégül, aki egykoron Donald Trumpnak, jelenleg pedig Vivek Ramaswamy republikánus elnökjelöltnek dolgozik. Buchanan a Cygnal közvéleménykutató-cég megalapítója és igazgatója, mely úttörő módszereivel az elmúlt három ciklus legsikeresebb cégévé nőtte ki magát e téren. A szakértőt John O’Sullivan, a Danube Institute elnöke köszöntötte, gondolataira David Martin Jones, az intézet kutatási igazgatója reflektált. A rendezvényt Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója moderálta.

Buchanan előadása legelején leszögezte: az elmúlt időszakban az amerikai választási kultúra számos változáson ment keresztül, hiszen – elsősorban a koronavírus okozta pandémia után – az amerikai választópolgárok nagy többsége nem megy szavazni.

Ez volt tetten érhető Georgia és Texas államban is, ahol a választópolgárok tény, hogy republikánus elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot, azonban az urnák elé nem járultak. Meghatározó tényező továbbá az iskolázottság foka: 30 évvel ezelőtt az egyetemi, vagy főiskolai diplomával rendelkezők többsége republikánusnak vallotta magát, míg a munkás réteg a másik párt mögé sorakozott be. Manapság viszont – nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában is – a szavazótábor e szempontból szinte teljesen kicserélődött.

A jövő évi választások szempontjából fontos, de nem lesz döntő jellegű az Államok külpolitikája, illetve az európai- és a saját biztonság kérdése, az orosz-ukrán, valamint az izraeli-palesztin háború, hiszen ezek azok az elsődleges kérdések, amelyek nagyban megosztják az amerikai társadalmat. A korábbi tapasztalatokkal ellentétben a külpolitikának ezúttal Buchanan szerint azért nem lesz akkora súlya, mivel

a társadalom mentális egészségét sújtó válság azt idézi elő, hogy az emberek magukba fordulnak, kevesebb figyelmet szentelnek a környezetük történéseinek.

Buchanan szerint 2024-ben szoros versenyt láthatunk Joe Biden jelenlegi és Donald Trump egykori elnök között, a választásokat pedig leginkább a három legfontosabb tényező, vagyis a nemek közötti megoszlás, a képzettség foka, illetve a családi állapot fogja meghatározni.

Írta: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon