02/11/2020

Blog

Mi vár Amerikára az elnökválasztás után?

Zavargások törhetnek ki az Egyesült Államokban a választásokat követően. Szakértők és kormányzati szervek is az elnökválasztást követő erőszakos megmozdulásokra figyelmeztetnek − írja a The Atlantic.

Az elmúlt két évtizedben az Egyesült Államok a terrorizmus elleni küzdelmet elsősorban a tengeren túl vívta, olyan szélsőséges iszlamista csoportok ellen, mint az al-Kaida és az Iszlám Állam. Az utóbbi időben azonban számos olyan terrorcselekmény történt, amelyet amerikai földön követtek el: a bostoni maratonon végrehatott robbantások, a San Bernardino-i, valamint az orlandói mészárlás.

A jelenlegi zűrzavaros helyzetben − tekintettel a belföldi terrorizmus megnevezésének hiányára és a kialakult helyzet komplexitására − kérdéses, hogy az Egyesült Államok hogyan fog megbirkózni a feladattal.

A választások tétje nagy, az amerikai közhangulat, akárcsak a ’60-as évek végén és a ’70-es évek elején, rendkívül feszült. A politikai polarizáció, a COVID járványhoz kapcsolódó bizonytalanság, a Black Lives Matter mozgalom mind kockázatot jelentenek az amerikai választások és az Egyesült Államok közbiztonsága szempontjából. Szélsőséges csoportok az elmúlt napokban megkísérelték elrabolni Michigan állam kormányzóját.

A főváros, Washington DC jelenleg nem úgy fest, mintha a választásokra készülne, hanem sokkal inkább az azt követő tüntetésekre: az üzletek kirakatait bedeszkázták, a Fehér Ház köré egy „felmászást meggátoló” kerítést építettek, a hatóságok pedig felkészültek az erőszakos demonstrációkra. Az FBI, a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) és más, a belbiztonsággal és a választások védelmével foglalkozó szervek megkísérlik megduplázni az erőszakos, szélsőséges csoportok ellen fellépő állományukat.

A nem világos vagy vitatott választási eredmények mind a bal-, mind a jobboldalon táptalajt biztosítanak a bujtogatóknak, ezzel elindítva a radikalizálódás körforgását, ahol mindkét fél egzisztenciális fenyegetésnek tekinti a másikat, és ennek megfelelően mozgósít. Aggasztó, hogy a fegyverek és a lőszerek értékesítése rekordmagasságot ért el ebben az évben. Az FBI szerint a kézifegyver vásárlásokhoz szükséges háttérellenőrzések 80 százalékkal haladták meg az előző évit és közel 18 millió fegyvert adtak el Amerika-szerte.

Az FBI, a DHS és a közösségi média cégek mind készenlétben vannak, megpróbálják beazonosítani a potenciális személyeket, illetve közösségi oldalakat, amik erőszakra buzdítanak és a választásokkal kapcsolatos dezinformációkat terjesztenek.

„A paramilitáris csoportok és más fegyveres, nem állami szereplők komoly veszélyt jelentenek az amerikai választópolgárok biztonságára” − írja az Armed Conflict Location & Event Data Project nonprofit szervezet, amely a politikai erőszakot kutatja, és az elmúlt hónapokban több mint 80 szélsőséges csoportot követett nyomon. A csoport jelentése szerint Georgia, Michigan, Pennsylvania, Wisconsin és Oregon államban van a legnagyobb kockázata a fegyveres zavargások eszkalálódásának a választások idején, illetve azt követően.

„A vitatott választások még inkább tiltakozásokhoz és erőszakhoz vezetnek. A választások elvesztésének következményei elviselhetetlenné válnak, és egyesek úgy érezhetik, hogy »hősi cselekedetekkel« kell megmenteniük a nemzetüket. Ebben a környezetben az emberek hajlamosabbak mindent megtenni annak érdekében, hogy megnyerjék a választásokat, még akkor is, ha ez erőszakot jelent vagy, ha ez szélsőséges cselekedetekkel jár” − mondja Arie Perliger, a Massachusettsi Egyetem biztonságpolitikai tanulmányok professzora.

Szemlézte: Papp Lídia

Forrás