Blog

Miért gázoltak Melbourne-ben?

A rendőrség nem talált kapcsolatot a december 21-i autós gázolás elkövetője és bármilyen szélsőséges csoport között. Malcolm Turnbull, ausztrál miniszterelnök szerint a gázolás „megdöbbentő bűncselekménynek” minősül, azonban szerinte feltételezhető, hogy „elszigetelt esetről van szó” – számol be a…

gazolas.jpg

A rendőrség nem talált kapcsolatot a december 21-i autós gázolás elkövetője és bármilyen szélsőséges csoport között. Malcolm Turnbull, ausztrál miniszterelnök szerint a gázolás „megdöbbentő bűncselekménynek” minősül, azonban szerinte feltételezhető, hogy „elszigetelt esetről van szó” – számol be a BBC.

December 21-én, kora este autóval hajtottak a tömegbe a melbourne-i karácsonyi vásár területén, a gázolásban 19 ember sérült meg, köztük 9 turista.

A gyanúsított Saeed Noori, korábban afgán menekült, akit a hatóságok már a helyszínen letartóztattak. A nyomozás során nem találtak bizonyítékot arra, hogy bármilyen extrémista csoporttal vagy szélsőséges ideológiával szimpatizált volna, azonban a rendőrség nyilatkozata szerint Noori vallomásában a muszlimok elleni helytelen bánásmódot jelölte meg motivációként.

Noori egészségügyi állapota is hozzájárulhatott a támadáshoz: korábban skizofréniához köthető mentális problémákkal küzdött, amelyről a hatóságok azután szereztek információt, hogy letartóztatása után kórházba szállították a gázolót.

A Washington Post szerint az ausztrál rendőrség és igazságszolgáltatás azért vonakodik megállapítani a gázolás után, hogy valóban terroristatámadás történt, mert igyekeznek mérsékelni az indulatokat az ausztrál muszlim kisebbséggel szemben, és nem kockáztatják meg, hogy bűnbakként irányuljon rájuk a figyelem.

Ebből a szempontból rendkívül erős kritika éri a hatóságokat és a miniszterelnököt is, mind a média, mind az ellenzék részéről.

Noori szombaton állt bíróság elé, ahol az ABC tudósítója szerint édesanyja jelenléte láttán a tenyerébe temette az arcát. A bírók pszichológiai vizsgálatot rendeltek el a gyanúsított esetében és karácsony után folytatják a tárgyalást az ügyben.

Szemlézte: Csepregi Dávid