Blog

Miért jön Ukrajnából olyan sok indiai menekült?

Az orosz agressziót követően feltűnően sok indiai állampolgár menekült az Európai Unióba Ukrajnából. A The Diplomat világítja meg a kelet-európai országban való nagyszámú jelenlétük okait.

Az orosz agressziót követően feltűnően sok indiai állampolgár menekült az Európai Unióba Ukrajnából. A The Diplomat világítja meg a kelet-európai országban való nagyszámú jelenlétük okait.

E sorok írója, miközben a háború kitörése utáni egy hétben önkéntesként segédkezett az ukrajnai menekülthullám kezelésében, meglepődve tapasztalta, hogy a záhonyi vasútállomást elárasztják az Ukrajnából menekülő indiai illetőségű fiatalok, saját bevallásuk szerint többnyire Harkivból érkezve a magyar határra.

Mindez nem meglepő, ha Ukrajnának az indiai felsőoktatásban betöltött szerepét nézzük. Majdnem 20 000 indiai orvostanhallgató tartózkodott a háború előtt Ukrajnában. Egyikük, Shekarappa Gyanagouda az orosz tüzérségi tűz áldozata lett március elsején, Harkovban. Indiában a népesség számához képest kevés és drága orvosi egyetem található, számuknak megfelelően a belépési kritériumok is rendkívül szigorúak. Ukrajna ezzel szemben az indiai egyetemekhez képest negyedáron kínál orvosképzést. Az indiai oktatás problémáinak szintjét jelzi, hogy

a kelet-európai országban tartózkodó külföldi diákoknak 24%-a indiai. A Záhonyba érkező diákok pedig nem véletlenül érkeznek Harkovból: itt található az egyik legnagyobb orvosi egyetem.

Annak ellenére megy sok diák Ukrajnába tanulni, hogy hazatérve orvosi szakvizsgát kell tennie, hogy ellenőrizzék tudását, és az évente 4000 hazatérőből átlagosan 700 szokott átmenni ezen. Nyelvi problémáik is adódnak, amelyek a menekültválság során is megjelennek; egyesek saját bevallásuk szerint a lengyel határon próbálkoztak, és a lassú belépés miatt indultak „délebbre”, de az ukrajnai nyelvi gátak miatt belépéskor úgy tűnik, sokan nincsenek tisztában vele, hogy pontosan hova is érkeztek, milyen lehetőségekkel.

A nyelvi és szakmai korlátok ellenére is vonzónak értékelik az ukrajnai diplomákat az indiai diákok. Beáramlásuk Ukrajnát a negyedik helyre emelte Európában a kiadott orvosi és egészségügyi diplomák számát tekintve. Sokuknak ez az ország egyébként egy

ugródeszka is volt Európa felé, ahol sokan megtalálták számításukat mindezidáig.

Az evakuáció Indiában nemzeti ügy lett, elindult a „Ganga hadművelet” a diákok hazavitelére, bár tapasztalataim szerint ez nem mindenkit tud elérni, megsegíteni, sokan érkeznek magukra hagyatva. Az indiai média folyamatosan tudósít a legújabb fejleményekről, az evakuáció lépéseiről.

Úgy tűnik, az indiai felsőoktatás és felnőttképzés problémáit megoldó egyik fontos helyszín most egy ideig szinte élhetetlen lesz. A dél-ázsiai diákvándorlás vélhetően más irányt vesz majd – vagy pedig elkerülhetetlen lesz egy belső reform az indiai felsőoktatásban, hogy a tanulni vágyók otthon is lehetőséget kaphassanak. Sajátos árnyalat ez az egész világ működését felbolygató kelet-európai háború hatásainak kavalkádjában. Remélhetőleg a legtöbb indiai diák számára fizikailag és lelkileg épségben végződik ez a válság, és lesz lehetőségük odahaza újragondolni honi vagy külföldi tanulmányaik problémáit.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!