Blog

Milyen szerepe lehet az ifjabb Robert F. Kennedynek az amerikai választásokon?

A novemberi elnökválasztáson függetlenként induló ifjabb Robert F. Kennedy esélye a győzelemre a kezdetektől fogva elhanyagolható volt. Azonban egy olyan rendkívül szoros versenyben, mint amilyennek a mostani, egy harmadik jelölt által szerzett pár ezer szavazat erősen meghatározhatja, sőt, akár el…

A novemberi elnökválasztáson függetlenként induló ifjabb Robert F. Kennedy esélye a győzelemre a kezdetektől fogva elhanyagolható volt. Azonban egy olyan rendkívül szoros versenyben, mint amilyennek a mostani, egy harmadik jelölt által szerzett pár ezer szavazat erősen meghatározhatja, sőt, akár el is döntheti a választás végső eredményét.

Az Egyesült Államok elnökségéért folytatott verseny hagyományosan végül mindig a Republikánus és a Demokrata Párt jelöltjei között dől el, más pártok esetleges indulói legtöbbször csekély eredményt tudnak felmutatni. Az elmúlt évtizedek legjobb szereplése, amelyet harmadik párt jelöltje ért el, 1992-ben Ross Perot texasi milliárdos 18,9%-os szavazataránya volt

Az amerikai prezidenciális politikai rendszer a tisztán többségi választásokkal kétpártrendszert eredményezett, ugyanis így a választók a szimpátián túl taktikai megfontolással szavaznak, a legesélyesebb jelöltek közül kiválasztva a számukra legelfogadhatóbbat. Abban az esetben is, ha így a kedvenc, de esélytelenebb jelöltjük helyett végül másra adják le a voksukat. Így a két legesélyesebb jelöltön kívüli indulók kiszorulnak a versenyből és a választások során többnyire csak marginális szerepük lesz.

Abban az esetben azonban, ha a két jelölt közötti verseny rendkívül szoros, egy harmadik indulóra leadott néhány százaléknyi szavazat is nagyon sokat számíthat, különösen a billegő államokban, amelyek tulajdonképpen eldöntik a választások végleges eredményét.

A 2024-es amerikai elnökválasztás már a kampányidőszak kezdete óta egy rendkívül szoros, fej-fej melletti verseny a két legesélyesebb jelölt között. A szokásos demokrata és republikánus oldal mellett pedig sikerült versenyben maradnia a függetlenként induló ifjabb Robert F. Kennedynek is.

A fiatalabb Robert Kennedy, az amerikai politikában nem ismeretlen, demokrata gyökerekkel rendelkező család sarja. 2016-ban még maga is az akkori demokrata jelölt, Hillary Clinton mellett kampányolt a republikánus későbbi győztes Donald Trumppal szemben. A hangzatos név mellett az ifjabb Kennedy környezetvédelmi ügyvédként lett ismert határozott fellépésével, később pedig oltásellenes véleményével osztotta meg a közvéleményt. A vakcinákkal és a korlátozásokkal kapcsolatos kritikus hozzáállása azonban a Covid-járványt követően az amerikai társadalom szélesebb körében is szimpátiára lelt, 2022-ben kiadott, gyógyszeriparról írt, konspirációs könyve egy millió példányban kelt el Amerika szerte.

Kennedy tavaly áprilisban jelentette indulását az elnökségért, amihez a jól hangzó, ismert név mellett a két idősebb, vele szemben induló jelölt korával kapcsolatos fenntartások is kedvező helyzetet teremtettek.

Bár Trump számára a vele szembeni bírósági eljárások is komoly kihívást jelentettek, a Biden elnökkel kapcsolatos általános választói bizonytalanság úgy tűnt, sok demokrata szavazót is hozhat a független jelöltnek. Mivel így elsősorban a demokrata kampány számára tűnt veszélyesnek, ezért több államban, köztük New York-ban és a csatatérállam Pennsylvániában demokrata kezdeményezésre egyelőre sikerült jogi úton elérni, hogy Kennedy jól csengő neve lekerüljön a szavazólapokról. Hasonló lépésre egyébként a zöld jelölt Jill Stein-nel szemben is sor került Wisconsinban.

Mielőtt Joe Biden kiszállt a versenyből, a közvéleménykutatások alapján a 2020-ban Bidenre szavazók 7 %-a válaszolta, hogy inkább egy harmadik jelöltre tervezi leadni a szavazatát, ezen belül 3,8 % inkább az ifjabb Kennedyt támogatta. A felállás azonban közben sokat változott. Biden helyére alelnöke, Kamala Harris lépett, akit bár korábbi kutatások meglehetősen népszerűtlennek mértek, az elnökjelölti vitát követő kétségbeesettségre megnyugtató válaszként hatott Harris megjelenése a versenyben, aki eddig sikerrel előnyt tudott kovácsolni a helyzetből

kennyedy.png

Forrás: The Economist / YouGov | Május 25 – június 4.

Ezzel a változással jelenleg Robert F. Kennedy inkább Trumpnak ad okot az aggodalomra. A konspirációs, Trumphoz hasonlóan megmondó stílusú jelölt ugyanis meglehetősen népszerű a keményvonalas jobboldali szavazók körében és általában véve pozitívabb a megítélése Trump támogatói körében.

kennedy2.png

Forrás: NBC News national polls

Itt azonban fontos azt is megjegyezni, hogy a felmérések rendszerint erősebbnek mérik a két fő párton kívül induló jelölteket, mint ahogy azok végül a választások során szerepelnek. Ugyanis

az amerikai választási és politikai-rendszer két fő szereplőt eredményező hatása épp a végső döntés pillanatában, a tényleges választási tétnél érvényesül.

Úgy tűnik, a republikánus számításokra nézve elég aggasztó a helyzet ahhoz, hogy taktikai együttműködést vegyenek fontolóra a független jelölttel. Trump ugyanis kedden elismerését fejezte ki Kennedy irányába és úgy nyilatkozott: abban az esetben, ha a jelölt inkább kiszállna a versenyből, nyitott lenne arra, hogy cserébe valamilyen szerepet adjon neki a kormányában. A republikánus volt elnök javára történő visszalépés lehetőségét Kennedy alelnökjelöltje és kampányának egyik fő donora, Nicole Shanahan vetette fel aznap egy interjúban. Kennedy társjelöltje ugyanis azzal érvelt, a versenyben maradásukkal a demokraták novemberi győzelmét kockáztatnák, elismerve, hogy Trumptól több szavazatot vonnának el, mint a demokrata tábortól. Shanahan felveltette a kérdést, hogy egy Harris-Waltz elnökség megérné-e számukra, majd ezután vetette fel Trump esetleges támogatását is

A demokraták már korábban is vádolták azzal Kennedy-t, hogy valójában Trumpot támogatja, és csak azért indult a választásokon, hogy megossza a demokrata szavazókat. A helyzet azonban fordult, és jelenleg valójában Harrisnek kedvezhet egy harmadik jelölt. A felmérésekből egyértelműen látszik, hogy a republikánus és demokrata elnökjelöltek közötti verseny fej-fej melletti, rendkívül szoros, így

könnyen lehet, hogy végül valóban minden szavazat számítani fog a novemberi elnökválasztáskor,

a billegő államokban pedig ez fokozottan igaz. Bár az ifjabb Robert F. Kennedy támogatottsága erősen visszaesett az indulásához képest és az utóbbi hónapban érezhetően háttérbe szorult, egy ennyire kiélezett helyzetben meghatározó szerepe lehet a 2024-es amerikai választásokon.

Szemlézte: Szigeti Eszter Virág

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon