Blog

Mit gondol a Királynő a Brexitről?

A The Sun című brit bulvárlap minapi címlapján Erzsébet királynő portréja fogadta az olvasókat, alatta a következő szavakkal: „Queen backs Brexit”. A magazin teljes mellszélességgel védelmezi állítását, az érintettek viszont elutasítják az információk…

queen_brexit.jpg

A The Sun című brit bulvárlap minapi címlapján Erzsébet királynő portréja fogadta az olvasókat, alatta a következő szavakkal: „Queen backs Brexit”. A magazin teljes mellszélességgel védelmezi állítását, az érintettek viszont elutasítják az információk valóságtartalmát, a Buckingham-palota pedig támadásba lendült.

A The Sun első oldalán egy beszélgetésről szóló cikk állt: állítólag a királynő a parlament képviselőivel folytatott beszélgetést évekkel ezelőtt a Buckingham-palotában, ahol a királynőt az Európai Unióról való vélekedéséről kérdezték, melyre azt felelte: „Nem értem Európát”. A történet második fontos momentuma egy privát ebéd volt, amely Nick Clegg – volt miniszterelnök-helyettes, a Liberális Demokraták volt vezetője –, valamint egy maroknyi miniszter  Michael Gove konzervatív képviselő, valamint Cheryl Gillan és Lord McNally, a kormány korábbi tagjai – körében zajlott. A találkozón az uralkodónő – egy meg nem nevezett forrás szerint – azt mondta Cleggnek, hogy az EU „rossz úton halad”, mellyel állítólag megdöbbentette a jelenlévőket, és a „mérges felcsattanással” kétségkívül deklarálta nézeteit a kérdéssel kapcsolatban.

A bulvárlap által lehozott állítás, vagyis hogy Erzsébet királynő az Európai Unióból való távozás mellett áll, hatalmas port kavart a brit közéletben. A The Sun azonban nem hozott nyilvánosságra sem neveket, sem pontos részleteket a találkozókról, pusztán anonim forrásokra hivatkozik. A királynőtől eddig semmilyen reakció nem érkezett, amely alátámaszthatná a főcím kijelentését. A magazin azonban kitart a hír valóságtartalma mellett. „Nem tennénk meg azt a nagy lépést, hogy nyilvánosságra hozzuk őket (őfelsége kijelentéseit – a szerző) ha nem két különböző és megbízható forrástól származna”  közölte a The Sun.

Az anonim források kilétével kapcsolatban hajtóvadászat indult, ugyanis ha a hír esetleg igaz, az illetők megszegték a Királyi Államtanács (Privy Council) nyolcszáz éve létező esküjét, amely köti az uralkodó bizalmasait és tanácsadóit. A tagok a királynő által a jelenlétükben tett mondanivalót nem tehetik közzé, információt nem hozhatnak nyilvánosságra.

Az ügyben megkeresett személyek mindannyian cáfolták, hogy az incidens megtörtént volna. Clegg így nyilatkozott Twitter oldalán: „Mondtam a The Sun újságíróinak, hogy ez nonszensz. Nincs emlékem arról, hogy ilyen történt volna és ez nem az a fajta dolog amit elfelejtenék”. Az ügyről még megjegyezte: „Azt gondolom, helytelen, hogy az emberek, akik kívül akarnak minket tudni az EU-ból, most próbálkoznak és belerángatják a királynőt a saját céljaik elérése érdekében ebbe a népszavazási vitába”.

Michael Gove, a BBC politikai tudósítója arról beszélt: „Nem tudom, honnan szerezte meg a The Sun ezeket az információkat; és nem gondolom, tényleg megéri, hogy bármit hozzátegyek ahhoz, ami már ki lett mondva” – nyilatkozott az egyébként Brexit-kampányt folytató Gove. A képviselő a kilépést propagáló „Leave-kampány” egyik vezetőjeként tevékenykedik és a minap részt vett Rupert Murdoch ausztrál iparmágnás esküvőjén. Murdoch tulajdonában van a The Sun magazin, és ő korábban már nyíltan deklarálta nézeteit a Közösségből való távozásról, valamint teljesen elítéli Cameron tevékenységét a reformok kapcsán. Gove és Murdoch jó kapcsolatot ápol, az esküvő előtt pár nappal egy privát vacsorát is folytattak, amelyet a konzervatív képviselő nem volt hajlandó kommentálni.

A felröppent hírekre a Buckingham-palota sajtóirodája a következőt reagálta: „A királynő politikailag továbbra is semleges marad, ahogy azt 63 éven át tette ”, a referendum pedig „a brit polgárok ügye, nekik kell dönteni”. A képviselet a lehozott hír miatt hivatalos panaszt nyújtott be a The Sun magazin ellen a brit sajtóetikáért felelős testülethez (Ipso). A médium Nagy-Britannia legnagyobb példányszámban eladott bulvárlapja – napi forgalma az előző év márciusában átlagosan 1,9 millió volt –, és határozottan kitart állítása mellett.

A brit sajtó folyamatosan figyeli a királyi család beszédeit, véletlen elejtett utalásokat vadászva arról, hogy milyen irányba húznak a nyári referendum kapcsán. William herceg februári beszédében maradás-pártiságot véltek felfedezni, amikor az Egyesült Királyság pozíciójáról beszélt a világban. Nem becsülhető meg előre, hogy a királynőhöz kötődő hírek mennyire befolyásolják majd a választók döntését, de annyi bizonyos, hogy a felek között kibontakozó harcnak koránt sincs vége.

Mészár Kata