Blog

Mit hoz a brit előrehozott választás?

Nem teljesen biztos a fölényes győzelem a brit Konzervatív Párt számára az előrehozott választás napján. Theresa May miniszterelnök még áprilisban kezdeményezte az előrehozott választásokat, akkor a kormánypártnak 20% feletti előnyt mértek a Munkáspárttal szemben. A csütörtöki szavazás előtt a…

angol_nyelv.jpg

Nem teljesen biztos a fölényes győzelem a brit Konzervatív Párt számára az előrehozott választás napján. Theresa May miniszterelnök még áprilisban kezdeményezte az előrehozott választásokat, akkor a kormánypártnak 20% feletti előnyt mértek a Munkáspárttal szemben. A csütörtöki szavazás előtt a különbség azonban pár százalékra apadt. A szűk kéthónapos kampány ugyanis korántsem a konzervatívok tervei szerint alakult, a Brexit helyett az egészségügy és a biztonság kérdése is nagyobb hangsúlyt kapott.

Ma tartják az Egyesült Királyság-beli választásokat, a legutóbbi közvélemény-kutatások szoros versenyt prognosztizálnak, a Konzervatív Párt és a Munkáspárt közötti különbség pedig egyre csökken. A londoni terrortámadásra való tekintettel hétfőn felfüggesztették a politikai kampányt, ezt megelőzően a Munkáspárt támogatottsága növekedett, ám nekik még mindig le kell dolgozniuk némi hátrányt. 

A Telegraph által közzétett elemzés szerint a kampány felfüggesztése óta is folytatódik a két párt közötti különbség csökkenése, ám a különböző közvéleménykutató cégek meglehetősen eltérő eredményeket jósolnak. Például a Kelet-Angliai Egyetem legutóbbi előrejelzése szerint a konzervatívok ismét többséget szerezhetnek a Parlamentben. 

A közvélemény-kutatások a konzervatívok gyengülését mutatják

A kampány kezdetekor több felmérés a konzervatívok közel kétszeres előnyét mutatta a Munkáspárttal szemben, ekkor úgy tűnt, a kormánypárt elsöprő győzelmet arathat. Azóta viszont lényeges változást jelent, hogy Theresa May népszerűsége csökkent. Habár az előrejelzések szerint továbbra is a konzervatívok vezetnek, a párt előnye folyamatosan apad. Jelenleg úgy tűnik, a Munkáspárt több szavazatot fog szerezni, mint amennyit Ed Milibandnek sikerült 2015-ben. 

Hogy alakulnak a pártok esélyei a fogadások alapján? 

A közelmúltban több ízben is csorba esett a politikai közvélemény-kutatók becsületén, ugyanis a 2015-ös választások előtt nem jelezték előre a konzervatívok többségét, illetve 2016-ban a kilépéspártiak győzelmét, ahogyan Donald Trump győzelmét sem. Akik azóta elvesztették volna hitüket a közvélemény-kutatókban, azok a várható eredményekről más módon is tájékozódhatnak: a fogadóirodákban. Sokak szerint a politikai fogadások jobban előre tudják jelezni a választások eredményét, a szerencsejátékosok tömegének bölcsességére alapozva, akik minden lehetőséget mérlegelnek. 

A legutóbbi oddsok a következőképp alakultak: 

•    Konzervatív Párt - 1/10
•    Munkáspárt - 11/2
•    Liberális demokraták - 500/1
•    UKIP - 1000/1
•    Zöldek - 1000/1

Melyik pártra kik szavaznak? 

Napjainkban már nem a társadalmi osztály jelenti a törésvonalat a brit politikában, hiszen a konzervatívok is számos munkásosztályhoz tartozó támogatóval rendelkeznek a legutóbbi felmérések szerint. A Munkáspárt a középosztályhoz tartozók csupán 24 százalékát tudta bevonzani, a munkásosztálynak pedig mindössze 26 százalékát tudhatják támogatóik között. 

Ha a társadalmi osztály már nem is társadalmi törésvonal, az életkor azonban egyre inkább azzá válik. A YouGov felmérései szerint ugyanis minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye annak, hogy a konzervatívokra szavaz. Ezt mutatja az is, hogy a 18-24 évesek körében a Munkáspárt 19 ponttal vezet, míg a Konzervatív Párt a 65 év felettiek tett szert nagy (49 pontos) előnyre. 

Szemlézte: Szalai Réka