Blog

Mivé lesz a Nyugat?

Lehet spekulálni a változások eredetéről, de az igazság egyszerű: az egykor a Nyugat számára rendelkezésre álló új technológiák mindenki számára elérhetővé váltak. Most a Nyugat gépezetei már szembekerültek a Kelet gépezeteivel. A Nyugat jelenéről és jövőbeli kilátásairól írt Bruno Macaes a National…

nyugati_civilizacio.jpg

Lehet spekulálni a változások eredetéről, de az igazság egyszerű: az egykor a Nyugat számára rendelkezésre álló új technológiák mindenki számára elérhetővé váltak. Most a Nyugat gépezetei már szembekerültek a Kelet gépezeteivel. A Nyugat jelenéről és jövőbeli kilátásairól írt Bruno Macaes a National Review-ban.

Macaes szerint az európai és amerikai politikai viták elég szegényesnek tűnnek most ahhoz képest, ami a hírek világában történik. És ez az új világ a Brexit és Trump győzelme után alakult ki.

Egy korábban örökösnek tűnő globális politikai rend kezd szétomlani a szemünk láttánkra. Ráadásul úgy, hogy senki nem tudja meggyőzően elmagyarázni, hogy miért, illetve mi célból történik a szétesés. Ez a bomlás persze ideiglenes is lehet, de a rendkívüli események nem szoktak ideiglenes hatásúak maradni.

A tény az, hogy a globális rend elleni lázadás nem a perifériáról, hanem a rendszer, a világhatalom közepéből indult.

A Brexit egy olyan országban történt, amely a szabadkereskedelem feltalálója volt, amit elvitt a világ összes sarkába. És most ez az ország úgy döntött, kilép a világ legnagyobb és legszabadabb gazdasági blokkjából. Eközben Donald Trump az amerikai külpolitikai konszenzusból való kilépést jelképezi, szerinte az amerikanizmus és nem a globalizmus lesz az ő hitvallása.

Macaes szerint a 2. világháború utáni globális rendet korábban is érték fenyegetések, de kívülről. Most viszont azok kezdenek kilépni belőle, akik felépítették és akik eddig hasznot húztak belőle.

Eközben Európában és Amerikában egyre látványosabbak a belső társadalmi törésvonalak az elitek és a választók tömegei között. Az elitek képviselői szerint nem tanították meg eléggé a népet a megfelelő válaszokra - az ilyen magyarázatok azonban még mélyebbé teszik az árkokat és az elidegenedést.

A National Review szerzője szerint az az igazság, hogy sok brit és amerikai számára már nem létezik a működő liberális rend. Az elitek biztosan élnek a maguk köreiben, de eközben tömegek vannak kitéve a kívülről érkező hatásoknak, amikre nem érkezik az állam részéről válasz. Az elitek élvezik a globalizációt, míg a tömegek egy egyre kaotikusabb világgal szembesülnek.

Macaes szerint a Nyugat most olyan külső hatásokkal szembesül, amilyenekkel a keleti hatalmaknak kellett a gyarmatosító Nyugat megjelenésével szembenéznie. A török, a perzsa, a mogul birodalmak nem voltak felkészülve a Nyugat nyomulására. Kína sem tudott szembeszállni a britek törekvéseivel.

Azok az eszközök, amivel korábban a Nyugat tudta irányítani korábban a világot, most már másoknak is rendelkezésére állnak. Ha a hatalom és a befolyás minden irányba áramlik, akkor egy olyan rend alakul ki, ahol mindenki egyszerre uralkodik − és uralkodnak is rajta.

Macaes úgy látja: Trump ennek az új kornak a terméke, egy olyan koré, amikor már nem lehet a kívülről érkező hatásokat úgy kontrollálni, mint korábbn.

Lehet spekulálni a változások eredetéről, de az igazság egyszerű: az egykor a Nyugat számára rendelkezésre álló új technológiák mindenki számára elérhetővé váltak. Most a Nyugat gépezetei már szembekerültek a Kelet gépezeteivel. Innentől egy kaotikusabb világ figurái lesznek az országok, a választók és az elnökök.