Blog

Nagy-Britanniának megérné az EU-ban maradás

A tervezett brit EU-referendum körüli heves vitákat hallva azt gondolhatnánk, meglepő, hogy egy nemrég készült felmérés szerint az angol Konzervatív Pártnak csupán 15%-a lépne ki az Európai Unióból. Pedig közelebbről nézve egyáltalán nem az, hiszen a konzervatív politikusok…

tory_eu.jpg

A tervezett brit EU-referendum körüli heves vitákat hallva azt gondolhatnánk, meglepő, hogy egy nemrég készült felmérés szerint az angol Konzervatív Pártnak csupán 15%-a lépne ki az Európai Unióból. Pedig közelebbről nézve egyáltalán nem az, hiszen a konzervatív politikusok egyértelműen a megreformált Unión belül maradás mellett teszik le a voksukat − állítja Damian Green és Charles Tannock a Spectator hasábjain.

Miért pont most jött el az idő, hogy az egész Konzervatív Párt teljes mellszélességgel David Cameron mögé álljon és az Egyesült Királyság tagságának megerősítése mellett kampányoljon? Egyrészt azért, mert a szigetországnak számos gazdasági előnye származik az uniós tagságból. A brit külkereskedelem 50%-a uniós tagországokkal folyik, de a Free Trade Agreementnek köszönhetően 2010 óta például Nagy-Britannia Dél-Koreával való kereskedelme is megduplázódott.

Ezek az adatok aláássák azokat a hiedelmeket, amelyek szerint az uniós tagság meggátolja az Egyesült Királyságot a világ országaival való kereskedelemben. Az áruk, szolgáltatások, munkaerő és a tőke szabad áramlása is egyik fontos pillére a brit gazdaságnak. A brit állampolgárok szabadon vállalhatnak munkát bármelyik tagállamban, de azt is szabadon dönthetik el, hol vonulnak nyugdíjba. Az oktatás és az utazás korlátai is megszűntek.

Azok, akik Nagy-Britannia kilépését támogatják, előszeretettel bíznak egy olyan romantikus forgatókönyvben, amelyben az Egyesült Államok és az angolszász országok tárt karokkal várják és fogadják be a független Nagy-Britanniát. Egyrészt az angol nyelv, mint olyan, már rég nem jelent exkluzív előnyt a britek számára (ironikus módon ez az EU egyik fő hivatalos nyelve). Másrészt egyik angolszász ország sem támogatja a Brixitet. Az Egyesült Királyság ugyanis az USA és a többi ország számára egy olyan politikai és gazdasági hidat képez, amin keresztül érvényesíthetik saját nemzeti érdekeiket Európával szemben.

Green és Tannock arra is rámutat, hogy az Egyesült Királyságnak komoly érdekérvényesítési képessége van Brüsszelben. Az EU-ból kilépve jelentősen szűkülne a gazdasági mozgástér. Ezért inkább a pénzügyi szektor szorul megerősítésre, mivel az Egyesült Királyság nem tagja az eurózónának.

Pallagi Petra