Blog

Nagy hullámokat ver az Egyesült Államokban a transznemű úszó győzelme

Világszerte komoly vitákat generált a biológiai férfiként női számban országos bajnoki címig menetelő Lia Thomas esete, néhány amerikai államban pedig a törvénykezésnek is új lendületet adott.

Világszerte komoly vitákat generált a biológiai férfiként női számban országos bajnoki címig menetelő Lia Thomas esete, néhány amerikai államban pedig a törvénykezésnek is új lendületet adott.

Lia Thomas március 17-i győzelme az amerikai egyetemi bajnokság női 500 yard (457 méter) gyorsúszás döntőjében a magyar sajtóban is erős visszhangot keltett. A transznemű sportoló pár évnyi hormonkezelést követően vált nevezésre jogosulttá, majd verte meg magabiztosan az említett versenyszámban az olimpikonokat is felvonultató női mezőnyt. A felkapott eset új lendületet adott a nem csupán konzervatív-liberális, hanem a transz és női jogok ütközéséből fakadó vitának, amely néhány éve van kibontakozóban.

A téma amellett, hogy a szóbeszédben és a közéleti műsorokban gyökeret eresztett, a politikai döntéshozatalban is forróvá vált, és akár az idén novemberben esedékes félidős választásokon is fontos szerepet játszhat.

Tavaly 9 amerikai államban (Alabama, Arkansas, Florida, Idaho, Mississippi, Montana, Tennessee, Texas, Nyugat-Virginia) hirdettek olyan törvényt, amely valamilyen módon tiltja a férfiként született személyek részvételét az iskolai sportversenyek női kategóriájában, további háromban pedig csak a kormányzó vétója akadályozta ezt meg. Az idei évben Thomas ominózus úszásáig Dél-Dakota és Iowa is csatlakozott a sorba, azóta pedig majdhogynem mindennap érkeznek a témával kapcsolatos hírek további államokból; legyen szó akár törvényhozó testületek szavazásáról, kormányzói vétóról vagy éppen a vétó felülírásáról.

Dél-Karolinában a transznemű diákok női sportból való kizárását kezdeményezők nagy nehezen a szenátus elé vitték tervezetüket, és az alsóház egyik bizottságában tárgyalnak egy hasonlót, de a helyi republikánusok – a WSOC-TV tévéadó elmondása szerint – nem tűnnek túl lelkesnek az ügy iránt. Utóbbi testületben, ahol a republikánusok majdnem kétszeres túlerőt élveznek, tavaly két kezdeményezés is elhalt.

A kansasi szenátus március 22-én „vétóbiztos” módon, kétharmados többséggel fogadott el korlátozó törvényjavaslatot, amelynek tavalyi verzióját a demokrata kormányzó megvétózta. Idén viszont sikerült az egyik republikánus szenátor szavazatát megfordítani, így ez az akadály elhárult. Mostantól tehát a képviselőházat illeti a figyelem, ahol az előző év folyamán sikeres volt az előterjesztés – tudható meg a Kansas City Star beszámolójából. 

Arizona, Oklahoma és Kentucky nagyjából hasonló ütemben halad afelé, hogy kizárja a biológiai férfiakat az iskolák női csapataiból.

A három állam törvényhozásának mindkét kamarája megszavazta a törvényjavaslatokat március 24-én, amelyek jelenleg csak a kormányzó aláírására (vagy vétójára) várnak – közölte a Reuters és a The Hill. Érdemes azért megjegyezni, hogy Kentuckyban szintén demokrata kormányzó van hatalmon, a 2020-ban Biden által bezsebelt Arizona pedig az ország egyik fontos csatatérállamává vált.

Idén sem maradtak azonban vétó nélkül a témában született javaslatok. A New York Times virtuális hasábjain olvasható, hogy Indianában a Republikánus Párt által dominált törvényhozói testületek kényelmes többséggel szavazták meg saját tervezetüket, ám Eric Holcomb republikánus kormányzó – a transz aktivisták és a demokraták legnagyobb örömére – végül visszadobta azt. Nem kizárt ugyanakkor, hogy a vétót a jogalkotók felülírják, mint ahogy azt tették a minap Utah államban, ahol szintén egy republikánus kormányzó igyekezett megakadályozni egy számára túl erősnek, kockázatosnak és jogilag támadhatónak tűnő kezdeményezés törvényi erőre emelését. Az Egyesült Államok egyik legkonzervatívabb államában folyó események már most nagy port kavartak. 

A Utah Jazz közleményben nevezte diszkriminatívnak és ítélte el a törvényt, valamint az a gondolat is felröppent, hogy az NBA esetleg elveszi a jövő évi All Star-gála rendezési jogát Salt Lake Cityből – értesült a Yahoo Sports.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

 

Szemlézte: Irlanda Balázs