Blog

Nagy többlettel zárhatja az évet Ausztrália

A vártnál kedvezőbb adóbevételek okozta többletet valószínűleg adócsökkentésre fordítja a kormányzat a 2019-es választásokra is felkészülve.

ausztralia_5.jpg

A vártnál kedvezőbb adóbevételek okozta többletet valószínűleg adócsökkentésre fordítja a kormányzat a 2019-es választásokra is felkészülve.

Az eredetileg tervezett 2,2 milliárd dollár közel kétszeresére módosította a 2019-es költségvetési ciklus többletét a Morrison-kormány. A jelenség hátterében a vártnál magasabb áremelkedés, a munkanélküliség csökkenése és a vállalati profit növekedése áll, különösen a bányászati szektorban. A 2018-as 5,2 milliárd dollárnyi hiány után a következő évtől a többlet tartós növekedésére számíthat Ausztrália, elérve egészen a 19 milliárdot 2021-re.

A kormány még nem kötelezte el magát az adócsökkentés mellett, de ez a lépés várható, különös tekintettel a közelgő választásokra.

Chris Bowen, az ellenzék árnyék-pénzügyminisztere szerint a kedvező költségvetési mutatók a világgazdaság körülményeinek köszönhetőek.

„Az derült ki ebből a jelentésből, hogy a növekedés lassult, a befektetési ráta növekedése lassult, és a bérek és fogyasztás növekedése is lassult” – tette hozzá. „Az egyetlen mutató, ami növekedett, pont az, amire a kormánynak semmilyen befolyása nincsen.”

Josh Fryndenberg pénzügyminiszter szerint az ellenkező értelmezést igazolják a számok: a kormány gazdaságpolitikája jól működik, amit a 2013-as megválasztásuk óta teremtett 1,1 millió új munkahely is bizonyít.

Szemlézte: Bálint Janka