Blog

Napjaink globális vízbiztonsága és az állam felelőssége

Egy olasz turistaközpont aktuális esete nagyobb problémákra is rávilágít a globális vízbiztonság területén.

Egy olasz turistaközpont aktuális esete nagyobb problémákra is rávilágít a globális vízbiztonság területén.

Capri - Olaszország egyik legnépszerűbb turistaközpontja - egy vízvezetékkárosodás okán jelenleg is dolgozik a sziget vízbiztonságának javításán. A Reuters értesülései alapján a helyi közigazgatás most már folyamatosan engedi vissza a turistákat a hotelekbe. Bár a probléma lokális jellegűnek tűnik, érdemes a nagyvilágban is körülnézni, hogy ki hányadán áll a vizekkel: a természeti erőforrás egyenlőtlen és igazságtalan elosztása, pocséklása nem kizárólag egy állam problémája.

A vízbiztonság összetettebb, mint gondolnánk.

Minden gazdasági tevékenység elengedhetetlen része a víz, ugyanis a mezőgazdaság, az állattartás és minden egyes iparág hasznosítja valamilyen formában. Mivel azonban az emberiség tendenciaszerűen szennyezi ezt a létfontosságú erőforrást, továbbá a globális felmelegedés is visszafordíthatatlanná vált, ezen kapacitás védelme tényszerűen prioritás lenne – gondolhatnánk. A nemzeteknek azonban a környezetvédelem általában nem elsődleges: mivel az okozó nem mindig egyenlő az elszenvedővel, továbbá a kormányzati döntések hatása csak hosszabb távon érzékelhető, az energiaforrás deteriorációja elkönyvelt. Vízbiztonsági stratégiával sem rendelkeznek sokan: Magyarországnak annak ellenére sincsen, hogy Közép-Európában egyedülálló geotermikus forrásokkal rendelkezik, illetve két nagyobb folyó is áthatad a területén.

viz.jpg

1. ábra: 5 legszennyezőbb anyag az óceánjainkban


Forrás: FairPlanet

Egyértelmű tehát, hogy a helyzet sürgőssége miatt muszáj cselekedni.

Természetesen elsősorban mindenki a cégekre gondol, amikor bűnbakkeresésre kerül a sor. Tény, hogy a világ legnagyobb cégei az olajszállítással, a kizsákmányoló jellegű és nem megfelelően véghezvitt mezőgazdasági termeléssel, illetve a szennyvíz helytelen kezelésével busásan aláássák Földünk vízbiztonságát, azonban az egyén felelőssége sem elhanyagolható, ugyanis mikro- és makrogazdasági szinteken a vásárlói preferenciák sorsdöntőek a bolygó jövőjében. Amennyiben az emberek a teljesség igénye nélkül kevesebb pet palackot, fast fashion terméket és külföldről importált marhahúst vásárolnának, jelentősen növekedne a vízbiztonság.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida por UN-Water (@un_water)

 

Egyértelmű tehát: a fenntartható fejlődésben az államnak is óriási szerep jut.

Ennek egyik kulcsa a vízbiztonság, amely biztosítja a tiszta és elérhető vízkészleteket a jelen és jövő generációk számára. Az állam feladata a megfelelő jogszabályok és szabályozások kialakítása, a vízminőség monitorozása és a szennyező források ellenőrzése. Támogatnia kell a víztakarékos technológiák és infrastruktúra fejlesztését, valamint növelnie kell a közösségi tudatosságot. Az államnak emellett muszáj ösztönöznie az ipari és mezőgazdasági szektort a fenntartható vízgazdálkodási gyakorlatok alkalmazására, valamint elő kell segítenie a nemzetközi együttműködést. Az éghajlatváltozás kezelésére alkalmazkodási stratégiákat kell kidolgoznia, és biztosítania kell a vízbiztonsággal kapcsolatos kutatások és fejlesztések finanszírozását.

Szemlézte: Burzán Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon