Blog

Nayib Bukele elnök újrajelölteti magát a következő választáson El Salvadorban

Nayib Bukele elnök hivatalosan jelöltté vált vasárnap, elhárítva a jogi szakértők és az ellenzéki képviselők tiltakozását, akik szerint El Salvador alkotmánya tiltja az újraválasztási lehetőségét – írja az Associated Press News. Vajon a „legmenőbb diktátor” jelzőt kiérdemlő elnök képes lesz-e…

Nayib Bukele elnök hivatalosan jelöltté vált vasárnap, elhárítva a jogi szakértők és az ellenzéki képviselők tiltakozását, akik szerint El Salvador alkotmánya tiltja az újraválasztási lehetőségét – írja az Associated Press News. Vajon a „legmenőbb diktátor” jelzőt kiérdemlő elnök képes lesz-e újrázni?


Mielőtt rátérünk a 2024-es választásokra, meg kell vizsgálni Bukele elnök pozícióit. Nayib Bukele-t a 2019-ben választották meg El Salvador elnökévé a szavazatok 53%-val. Az elnök népszerűsége az egekbe lőtt megválasztását követően, mivel harcot hirdetett a bűnözés és a pandillas, vagyis a bűnszervezetek ellen, melynek következtében 2020. májusában az országban több, mint 50%-kal csökkent a gyilkosságok száma az előző évhez képest. A fordulópont az ország életében azonban csak 2 évvel ezelőtt következett be.

2022. március 27-én a hatóságok 87 gyilkosságról számoltak be, ami aláásta az elnök által szorgalmazott bűnözés csökkentést célzó politikát. Kis idő elteltével háborút hirdetett a bűnszervezetekkel szemben, melyet a kétségbeesett lakosság megelégedéssel fogadott. Rendkívüli állapotot vezetett be, ami a mai napig érvényben van, valamint a katonaságot az utcára vezényelte. Salvador városait, ahol a főbb szervezetek tevékenykedtek, „ostromgyűrű” alá vonta. Az intézkedések nem maradtak eredmény nélkül. Összesen 70 ezer embert tartóztattak le és ítéltek börtönre, a lakosság 1,6%-át. Ahogyan az El Faro nevezetű lap is írja:

A bandák jelenleg nem léteznek úgy, ahogy El Salvador évtizedek óta ismerte őket” 

Ehhez még feltétlenül hozzá kell tennünk azt, hogy a 70 ezer rab nagy része jelenleg egy pár hónapja épített megabörtönben tartózkodik, amiről a BBC készített egy videóriportot.

Következtetésként elmondható, hogy az elnök egy rendkívül sikeres belpolitikát folytatott az elmúlt időszakban. Érdemes megnézni azonban azt, hogy globálisan milyen véleményen vannak Bukele-ről. A Bloomberg egyik cikkében a következőképpen értekezik:

ahelyett, hogy tömeges bebörtönzéshez folyamodnának, a döntéshozóknak olyan módon kellene küzdeniük a bűnözés ellen, amely az igazságot, átláthatóságot és elszámoltathatóságot tartja tiszteletben.”

Erre az elnök így csupán ennyit reagált: micsoda?!

Az elnöknek magának is megvan a véleménye azokról, akik kritizálják politikáját a bűnözéssel kapcsolatban:
Majdnem minden kormány a világon tízszer és ezerszer erősebb, mint az összes bűnöző együttesen. Azért nem szüntetik meg a bűnözést, mert összejátszanak vele, vagy azért, mert hasznot húznak belőle.”
Ráfordulva a 2024-es választásra, mire lehet számítani? Nos, nagyon úgy tűnik, hogy Bukele elnököt újra választják és ez már a népszerűségi indexéből is jól látszik.

bukelediagr.png

 

Forrás: Statista

Habár más politikájáról nem igazán esik szó a sajtóban, véleményem szerint már a bűnözők elleni nagyon határozott fellépése is sokakat meggyőzhet, hogy járuljanak az urnákhoz. Mivel a többi pártnak egyelőre nincs jelöltje 2024-re és a népszerűségi index is egyértelműen Bukele elnök előnyét mutatja, valószínűleg ő maradhat El Salvador elnöke.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon