Blog

Nekiment Boris Johnson Theresa Maynek

Boris Johnson brit külügyminiszter a konzervatív pártgyűlés előestéjén húzta meg a Brexit „vörös vonalát” Theresa May miniszterelnök számára. A Brexit-ügyét akarja előremozdítani a holtpontról, vagy mindez egy direkt támadás a tory vezetőség ellen?

boris.jpg

Boris Johnson brit külügyminiszter a konzervatív pártgyűlés előestéjén húzta meg a Brexit „vörös vonalát” Theresa May miniszterelnök számára. A Brexit-ügyét akarja előremozdítani a holtpontról, vagy mindez egy direkt támadás a tory vezetőség ellen?

Johnson egy, a The Sunnak adott, nagy médiavisszhangot kiváltó interjúban fogalmazta meg Brexitről szóló pontjait. Ezek szerint az átmenet egy másodperccel sem tarthat tovább két évnél, és ebben az időszakban Nagy-Britanniának el kell utasítania az új EU-s jogszabályok belső jogrenddel történő harmonizációját. Az egységes piacra való belépésért nem a briteknek, hanem az EU-nak kellene majd fizetnie, és befejezik az EU-s jogszabályok árnyékként követését. „Semmi értelme kiszállni az EU-ból úgy, hogy közben földkörüli pályán állva továbbra is keringünk körülötte” – nyilatkozta Johnson. „A Brexit nagyszerű lesz. Senki sem állíthat meg minket.”

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Johnson nem első alkalommal jár külön utakon és fogalmazza meg saját, radikálisabb nézeteit az EU-ból való kilépés ügyében. Theresa May pont egy hónappal korábban beszélt a Brexitről Firenzében, Johnson pedig eközben személyes kilépési tervrajzának publikálásával volt elfoglalva, míg végül beállt a miniszterelnöki beszéd mögé. Az átállás időtartamát May akkor „nagyjából” két évben határozta meg, ezt javította ki most Johnson pontosan két évre.

A Brexit-ügyben gyakorlatilag fél éve nincs szignifikáns áttörés, és a konzervatív párton belül, illetve azon kívül ismegoszlanak a vélemények Johnson indítékairól. Néhányan, például az eurofil Lord Heseltine egyenesen arra bíztatják May-t, hogy fossza meg hivatalától Johnsont, mert az aláássa a munkájukat.

A külügyminiszteri interjú előtti napokban felmerültek híresztelések May utódlásáról is – a konzervatívok között toronymagasan Johnsont preferálják a posztra, bár May egyébként nem tervez visszavonulni. A külügyminiszter időzítése nem tűnik véletlennek a BBC politikai szakértője, Jonathan Blake szerint, hiszen a tory-k pártkonferenciája a „vörös vonalak” kihirdetése utáni napon kezdődött Manchesterben.

May a konferencia reggelén adott tévéinterjújában a kabinet feletti kontrollját, a konzervatív pártban a Brexitet illető egyetértést és a firenzei beszéd támogatottságát hangsúlyozta. A Johnson kirúgását illető kérdést megkerülte, mondván: „Ennek a műsornak a nézőit elsősorban az érdekli, hogy a kormányzat mit fog tenni az ő munkahelyeikért, az ő jövőjükért, az ő gyermekeik jövőjéért, nem pedig Boriséért vagy akár az enyémért”. A manchesteri konferencián May egy elsősorban fiatalokat segítő gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be, amelynek fő témái a lakhatás és a tandíjak voltak.

Szegőfi Ákos