Blog

Nem bírja az európai gúnyt a török elnök

Angela Merkel engedélyezte az Erdogan török elnök által kezdeményezett bírósági eljárást. Jan Böhmermann humorista ellen Krishnadev Calamur a The Atlantic magazinban. A német humorista a ZDF televízió egy éjszakai műsorában felolvasott egy meglehetősen szókimondó verset,…

Angela Merkel engedélyezte az Erdogan török elnök által kezdeményezett bírósági eljárást. Jan Böhmermann humorista ellen Krishnadev Calamur a The Atlantic magazinban. A német humorista a ZDF televízió egy éjszakai műsorában felolvasott egy meglehetősen szókimondó verset, ami amellett, hogy kritizálja a török elnök illiberális intézkedéseit, pedofíliával és zoofíliával vádolja és nemi szerve méretéről is spekulál.

Böhmermann versét egy pár héttel korábbi, hasonló de jóval finomabb nyelvezetű, Erdowie, Erdowo, Erdogan című dal inspirálta. Persze a török elnök nemi szervének mérete ebben is előkerült és a török kormány egyáltalán nem vette jó néven: a videó eltávolítását követelték. Miután ez, talán nem meglepő módon, nem történt meg és a német kormány sem mutatkozott hajlandónak belefolyni az ügybe, Böhmermann úgy döntött, hogy egy erősebb videóval teszi próbára a német szólásszabadságot.

A vers gesztusértékű és szándékosan túl erős. Böhmermann pedofíliával és zoofíliával vádolja Erdogant, miközben egy másik, médiaügyvéd szerepét játszó komikus többször figyelmezteti, hogy ez már nem szatíra és törvénybe ütközik. Célja a török elnök provokálása volt, ami sikerült is: Erdogan németországi ügyvédje ismét a videó eltávolítását követelte, amit a csatorna megtagadott, azt állítva, hogy a vers nem ütközik a német törvényekbe, de az online archívumból azért eltűnt a felvétel.

Angela Merkel először Böhmermann védelmében szólalt fel a szólásszabadság jogán, később azonban, arra a konklúzióra jutva, hogy a vers szándékosan sértő tartalom, engedélyezte, hogy bíróságra kerüljön az ügy. Ez azonban a The Atlantic nem azt jelenti, hogy a német kormányfő a szólásszabadság ellen vagy Erdogan mellett foglalt volna állást, hanem hogy óvatos diplomata és anélkül szeretné lezárni az incidenst, hogy konfliktusba kerülne Törökországgal.

Böhmermann ügye valóban bíróságra vihető a német büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján, amely egy 19. századból megmaradt, viszonylag ismeretlen törvény a külföldi kormányképviselők sértegetése ellen. Azonban Merkel azt is hozzátette, hogy 2018-ig el fogják törölni a törvényt. Nem úgy néz ki tehát, hogy Böhmermann-nak lenne félnivalója, azonban Merkel nyilvánvalóvá akarja tenni, hogy ezt nem az ő közbenjárásának köszönheti, hanem a sajtószabadságot alapértéknek tekintő német törvényeknek – még ha ehhez először meg is kell változtatnia őket.

Daniel Corsano