Blog

Nem csillapul a terrorfenyegetés az Egyesült Államokban

Az ázsiai közösségeknek fontos holdújév körüli ünnepségeket lövöldözések sújtották Amerika nyugati partján, de a politikailag igazán veszélyes tendenciák Atlantában kerültek a felszínre, miután egy összecsapásban a rendőrség végzett egy baloldali radikálissal - adott hírt az esetről az Axios.

Az ázsiai közösségeknek fontos holdújév körüli ünnepségeket lövöldözések sújtották Amerika nyugati partján, de a politikailag igazán veszélyes tendenciák Atlantában kerültek a felszínre, miután egy összecsapásban a rendőrség végzett egy baloldali radikálissal - adott hírt az esetről az Axios.

A 2020-as Black Lives Matter zavargáshullám már messze van tőlünk, de az általa felszínre hozott radikális tendenciák nem csillapulnak.

A különféle radikális baloldali és jobboldali szubkultúrák egyaránt kitermelnek erőszakos cselekményeket, amelyek Amerika társadalmát akarják átformálni, vagy éppen más, szerintük ártalmas átformáló folyamatokat próbálnak megállítani.

Hálózataik hatékonyak és egészen komoly kiterjedéssel rendelkeznek. Utóbbira volt példa egy összecsapás rendőrök és tüntetők között 2023. január 18-án Atlantában. Környezetvédő és anarchista tüntetők több, mint egy éve próbálják megakadályozni a város délkeleti részén egy rendvédelmi központ építésének elkezdését. A radikálisok által „Zsaruvárosnak” nevezett projekt egyrészt számos fa kivágásával járna együtt, másrészt a rendőrséget és a rendvédelmet erősítené. Így környezetvédő és anarchista szempontból is bőven van indok az ellenállásra.

Ilyen tüntetések, sőt adott helyek megszállása nem ritka jelenség az utóbbi évtizedekben az angolszász világban. A „picketing”, egyes helyek tüntetés céljából való permanens megszállása fontos eszköze a tiltakozóknak. Ami a január 18-i, atlantai tömegoszlatását különlegessé teszi, az

Esteban Paez Terán aktivista, aki tüzet nyitott a közeledő rendőrökre, és rövid tűzharcban lelőtték. A halálát követő „békés” tüntetések során a tömeg nagy kárt tett Atlanta belvárosában.

A lövöldözés körülményei még most sem világosak. A rendőrök – George Floyd halála óta eléggé meglepő módon – nem viseltek testkamerát, így egyértelmű bizonyíték nincs arra, hogy ki kezdeményezte a tűzharcot. Az atlantai aktivisták hevesen tagadják, hogy Teránnál lett volna fegyver, de nem túl meggyőzőek: messze nem robbantottak ki országos mozgalmat. Jól szervezett csoportjaik azonban az ország számos területéről Atlantába gyűltek káoszt teremteni. A két nap alatt letartóztatott 6 tüntető közül 5 más államból érkezett.

Más tüntetések arra mutatnak rá, hogy a radikális hálózatok Amerika elitjéig érnek.

2022 decemberében Bostonban végzett a rendőrség egy egyetemistával, és az erőszakos tiltakozások máig tartanak. Ezekben a zavargásokban nemrég letartóztatták Katherine Clark demokrata kongresszusi képviselő fiát. A képviselő szerencsére nem támadta a hatóságokat, jelezte, hogy „bízik az igazságszolgáltatás működésében”.

Ettől függetlenül aggasztó, hogy a pártelit szálai a radikális baloldalig nyúlnak. Bulvárízű lenne felvetni, hogy mit mondana a média, ha szélsőjobboldali csoportokban vennének részt republikánus képviselők fiai, de igazán szomorú, hogy nem nagyobb a felháborodás, amikor egy szélsőbaloldali csoportban bukkan fel egy magas rangú állami tisztviselő fia.

Egyelőre nem látszik, hogy ezek a kiterjedt szervezetek nyílt veszélyt jelentenének az amerikai államra. Ugyanakkor aggasztó, hogy már várható a nyílt tűzharc kirobbanása a konfrontációk alkalmával, hogy ilyen gyorsan mozgatnak tüntetőcsoportokat és elérnek kapcsolataikkal a legmagasabb társadalmi szintekig. A lehetséges terrorcélpontok pedig nagyon könnyen elérhetőek. A Newsweek szerint az elektromos hálózat megtámadása például bármikor várható. Jelenleg szélsőjobboldali csoportok jelentenek rá a legnagyobb veszélyt, de ha egy radikális baloldali csoport konfrontációba kerül a hatóságokkal, elképzelhető, hogy szintén ilyen módszerekhez folyamodik. 2022 decemberében ismeretlenek néhány lövéssel kiiktattak egy transzformátorállomást Georgiában. Egy ilyen támadás gyors, kis erőforrásokat és erőfeszítést igényel, mégis óriási hatása lehet. Ha Amerika radikális mozgalmai nem csillapulnak, könnyen láthatunk nagyobb méretű támadásokat is.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon