Blog

Nemsokára jöhet a teljes nyitás Angliában

A jól haladó oltási program és a csökkenő esetszámok ellenére a vírusvariánsoktól még tartottak a szakemberek, helyi kutatások szerint viszont úgy néz ki, hogy a britek által használt vakcinák hatékonyak az indiai mutáns ellen is.  

A jól haladó oltási program és a csökkenő esetszámok ellenére a vírusvariánsoktól még tartottak a szakemberek, helyi kutatások szerint viszont úgy néz ki, hogy a britek által használt vakcinák hatékonyak az indiai mutáns ellen is. 

Köztudott, hogy az Egyesült Királyság jócskán megelőzte a legtöbb uniós tagállamot az oltási tempó tekintetében.

Ennek köszönhetően tavasszal az esetszámok is drasztikusan csökkentek, ugyanakkor a nyitást – a különböző vírusvariánsoktól tartva – nem kapkodták el a szigetországban. Mivel a közegészségügyi döntések az országrészek (Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország) hatáskörébe tartoznak, ezért a lezárások és enyhítések között is voltak/vannak különbségek a monarchián belül. 

Angliában jelenleg a következő szabályozások vannak érvényben:

angolnyitas_belso1.png

Saját szerkesztés a BBC tájékoztatása alapján

 

Június 21-től kinyithat minden szórakozóhely, valamint a közösségi érintkezéssel kapcsolatos szabályok is megszűnhetnek, ha minden jól alakul.

Ez az elképzelés azonban az indiai mutáns megjelenésével veszélybe került. Boris Johnson miniszterelnök óvatosságra intett mindenkit, s azt is belengette, hogy a járvány esetleges újbóli berobbanása tárgytalanná tenné a nyár eleji lazítást. Azóta viszont az Angol Közegészségügyi Hivatal (PHE) kutatása rámutatott arra, hogy az országban alkalmazott Pfizer-BioNTech és Oxford-AstraZeneca vakcinák megfelelő védelmet biztosítanak a jelenleg ismert mutációk ellen. Utóbbi esetében megjegyzendő, hogy a jelentősen alacsonyabb hatékonysági eredmény minden bizonnyal alábecsüli a valóságot, mivel az eleve később beadott második oltás után több idő lehet szükséges a maximális immunitási szint eléréséhez – tudható meg a Financial Times beszámolójából.

05_24_irlanda_diagram1.jpg

Saját szerkesztés a Financial Times által közölt adatok alapján 


Az új kutatás nyilvánosságra hozatalát követően több miniszter is bizakodását fejezte ki a végleges júniusi lazítással kapcsolatban. Matt Hancock, az egészségügyi tárca vezetője megnyugtatónak találta a kapott eredményeket, s hangsúlyozta, 

továbbra is a vakcina az egyetlen kiút a világjárvány okozta lezárásokból, melynek mindkét dózisát nagyon fontos felvenni.

Priti Patel belügyminiszter is alapvetően optimistán közelít a lazítás lehetőségéhez, ugyanakkor azt azért leszögezte, hogy az újranyitással kapcsolatban még semmit nem lehet biztosra venni, nincs kőbe vésve a június 21-i dátum. 

Az Egyesült Királyságban úgy kalkulálnak, hogy július végére képesek lesznek minden felnőttet legalább egyszer beoltani, szeptemberre pedig a második dózist is biztosítani. Boris Johnson június 14-én fog dönteni a nyitásról, addig az 50 év felettieknek mindkét adag vakcinát meg kellene kapniuk – közli a FT. A portál azt is előrevetíti, hogy a következő fontos kérdés a kötelező közösségi távolságtartás és maszkviselés körül vetődhet fel, nem biztos még ugyanis, hogy ezeket eltörlik azután, hogy minden regisztrált felnőttet beoltottak. 

Szemlézte: Irlanda Balázs