Blog

Nemzetközi gazdasági kapcsolatait erősíti Új-Zéland

Új-Zéland regionális és tengerentúli kapcsolatait építi John Key kormányfő. A Pranab Mukherjee indiai államfővel folytatott tárgyalások érdemi előrelépést hozhatnak a két ország kereskedelmi kapcsolatait illetően. Hasonló megbeszélésre kerül sor hétfőn Manuel Valls francia…

uj_zeland_1_1.jpg

Új-Zéland regionális és tengerentúli kapcsolatait építi John Key kormányfő. A Pranab Mukherjee indiai államfővel folytatott tárgyalások érdemi előrelépést hozhatnak a két ország kereskedelmi kapcsolatait illetően. Hasonló megbeszélésre kerül sor hétfőn Manuel Valls francia miniszterelnökkel, és a közeljövőben az ázsiai országok integrációját erősítő egyeztetések várhatóak Aucklandben.

Előremutató tárgyalások

Bilateriális kereskedelmi egyezmény születhet India és Új-Zéland között. John Key miniszterelnök a vasárnapi tárgyalásokat követően úgy nyilatkozott, egy Indiával kötött szabadkereskedelmi egyezmény elsődleges a kormány számára, és jelentős előrelépések történtek a Pranab Mukherjee indiai államfővel folytatott aucklandi egyeztetéseken. Hozzátette, az ázsiai országgal való egyezség „új szintre emelné a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat”.

Úgy tűnik, a hétvégi tárgyalások lehetnek az első érdemi lépések az egyezmény megkötése felé, hiszen 2010 áprilisa óta eddig tíz alkalommal találkoztak a két ország vezető politikusai, ám eddig eredmény nélkül. Azért is bír kiemelkedő jelentőséggel a vasárnapi megbeszélés, mert az új-zélandi gazdasági szereplők 2 milliárd dolláros Indiába irányuló kivitellel számoltak 2015-re, azonban az export értéke 2011-től folyamatosan csökkent (4 év alatt 900 millió dollárról megközelítőleg a harmadára csökkent a kivitel értéke).

„Az egyik tényező, ami hátráltat bennünket, a szabadkereskedelmi egyezmény [FTA, Free Trade Agreement] hiánya”, jelentette ki a miniszterelnök. Key úgy értékelte a tárgyalást, hogy „igen eredményes volt”. Mukherjee is az egyezmény hiányát jelölte meg a két ország közötti kapcsolatok hátráltatójaként. Az új-zélandi kormányfő szerint India demográfiai mutatói nagyon hasonlóak Kínáéhoz, Auckland legnagyobb kereskedelmi partneréjéhez. Indiának „hatalmas elképzelései vannak, hogy fejlessze iparát”, és Új-Zéland partner szeretne lenni, hogy az ázsiai ország elérje ezt a célját. Key úgy véli, a befektetést követi a kereskedelem. Az optimista kormányfő az országa tizedik legnagyobb kereskedelmi partnerének számító Indiával kötött egyezmény nyomán mindkét országban az oktatás, a turizmus, a tiszta energia, valamint az agrártechnológia fejlődését várja.

Nyitás Európa felé és mélyülő regionális integráció

A John Key vezette kormányzat az utóbbi időben nemzetközi kereskedelmi egyezmények megkötésére helyezi a hangsúlyt. A hétvégén a kormányfő Pranab Mukherjee indiai államfővel való találkozása után hétfőn Manuel Valls francia miniszterelnökkel tárgyalt. Új-Zélandban 1991-ben járt utoljára francia kormányfő, Michel Rocard személyében. A hétfői találkozó legfontosabb napirendi pontja az Európai Unióval való szabadkereskedelmi egyezmény lesz, azonban a Franciaországban igen erős mezőgazdasági lobbi jelentőségénél fogva szintén kiemelt helyet foglal majd helyet a tárgyalásban, nyilatkozta Key.

A francia miniszterelnök érkezése után azt mondta, a látogatások alacsony száma nem világít rá a két ország közti „kitűnő” kapcsolatra. „Hiszem, hogy Franciaországnak sok tanulnivalója van Új-Zélandtól és a gazdasági szereplőktől”, nyilatkozta Valls. Hozzátette, hogy a vállalatok vezérigazgatóival való találkozása során a kormánya által hozott reformintézkedésekről alkotott véleményüket is kikéri abból a célból, hogy „a francia piacot még versenyképesebbé” tegye.

Szorosabbra fonódhat Új-Zéland, a kelet-és délkelet-ázsiai, valamint az óceániai-térségbeli államok közötti gazdasági együttműködés is. A 16 országot, többek között Kínát, Japánt, Ausztráliát, Indiát és az ASEAN államait magába foglaló RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) következő tárgyalását Aucklandban rendezik. Eredetileg 2015-re tervezték az egyezmény aláírását, azonban a résztvevő államok vezetői várhatóan egy új időpontban fognak megállapodni. Az új-zélandi kereskedelmi miniszter, Todd McClay vélekedése szerint a népességet tekintve az RCEP lenne a legnagyobb kereskedelmi integráció, miután az érintett országok lakossága meghaladja a hárommilliárd főt. „Új-Zéland érdekeivel szembemenne, ha félreállna egy olyan tárgyalás elől, ami az ország exportjának 55 százalékát érintené”, nyilatkozta a miniszter.