Blog

Olaszország szigorítana törvényein: az erőszaktevők és a pedofilok kémiai kasztrálásának legalizálását latolgatja

Rómában a parlamenti képviselők jóváhagyták egy olyan bizottság létrehozását, amely törvényeket alkothat az erőszakos szexuális bűnelkövetők androgén blokkoló gyógyszerekkel való kezeléséről. A Képviselőház elfogadott egy indítványt, ami kimondja, hogy a kezelésnek közös megegyezésen kell alapulnia,…

Rómában a parlamenti képviselők jóváhagyták egy olyan bizottság létrehozását, amely törvényeket alkothat az erőszakos szexuális bűnelkövetők androgén blokkoló gyógyszerekkel való kezeléséről. A Képviselőház elfogadott egy indítványt, ami kimondja, hogy a kezelésnek közös megegyezésen kell alapulnia, illetve visszafordíthatónak kell lennie. Ez a büntetés csak egyike lenne azoknak, amelyeket Giorgia Meloni kormánya vezetett be. 

A Liga kormánypárt javaslata alapján az elítélt szexuális bűnözők felfüggesztett börtönbüntetést kapnának, amennyiben hajlandóak alávetni magukat a hormon blokkoló kezelésnek. Valamit valamiért, ahogy mondani szokás. Természetesen, mivel önkéntes alapon fog működni a rendszer, nem kötelező elfogadni ezt a lehetőséget. Ebben az esetben viszont az előírt börtönbüntetést kötelessége letöltenie a szexuális bűnelkövetőnek.

Matteo Salvini a történteket hatalmas sikerként éli meg. Egy, az X oldalon közzétett bejegyzésében ki is mondta:

zéró tolerancia az erőszaktevőkkel és pedofilokkal szemben”.

Az ellenzéki pártok már kisebb örömmel fogadták a javaslatot. Többek szerint ugyanis ez az indítvány szélsőséges és korántsem humánus. Egyike ezen felszólalóknak Simona Bonafe is, aki a középbal Demokrata Párt parlamenti képviselője. Az ő véleménye szerint alkotmányellenes, hiszen a mai világban testi fenyítésnek nincs helye a büntetés kiszabásában. Mégis,

hányszor tapasztalhattuk már az életben, hogy bizonyos emberek, akik akár börtönben, akár más körülmények között, de valahogy megfizettek tetteikért, és a későbbiek folyamán újabb hasonló volumenű, esetleg durvább cselekedetekre szánták el magukat? Megengedhetjük ezt magunknak?

2023-ban Olaszországban országszerte megkérdeztek 400 14-19 év közötti fiatalt a nők elleni nemi erőszakról. A tinédzserek csaknem fele beszámolt arról, hogy élete során valamilyen formában szexuális zaklatás áldozata lett, legyen az nem kívánt érintés kortársaktól (48%), vagy nemkívánatos szexuális közeledés, figyelem (43%).

olaszkozeledes.jpg

Adatok forrása: Luce

Tévedés az is, hogy szexuális bántalmazás csak a nőket és lányokat éri. Férfiak és fiúk is ugyanúgy áldozatul eshetnek a bűnelkövetőknek.

A kormányon lévő erőknek kötelessége mindenki számára egyaránt biztosítani a megfelelő életkörülményeket. Amennyiben ehhez bármilyen szinten hozzájárul Giorgia Meloni és kormányának indítványa, akkor azt egy jelentős előrelépésként lehet elkönyvelni.

Ráadásul nem kötelező elfogadni a kínált ajánlatot: vissza lehet utasítani, amennyiben valaki inkább a hagyományos büntetést választaná. Így mindenkinek megmarad a döntéshozatalhoz való joga, senkit sem fognak semmire kényszeríteni.

Védelem az ártatlanok számára. Erre van szükség mindenütt a világban. Hogy ezt ki, hogyan valósítja meg, az már a kormányokon és az állampolgárokon múlik. Egy biztos: cselekedni csak együttesen lehet.

Szemlézte: Grizner Vivien

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon