Blog

Online árul jazidi rabszolgákat az Iszlám Állam

Hat évvel az iraki jazidi kisebbség ellen elkövetett népirtás után az Iszlám Állam még mindig rabszolgákkal kereskedik, ezúttal Törökországban. A szervezet aktív tevékenysége kérdéseket vet fel a török hatóságok megfelelő fellépését illetően. 

Hat évvel az iraki jazidi kisebbség ellen elkövetett népirtás után az Iszlám Állam még mindig rabszolgákkal kereskedik, ezúttal Törökországban. A szervezet aktív tevékenysége kérdéseket vet fel a török hatóságok megfelelő fellépését illetően.

 jazidi.jpg

A napokban török rendőrök - „vevőnek” álcázva magukat - egy hét éves kislányt mentettek meg az Iszlám Állam kezei közül, akit az úgynevezett „dark weben” keresztül „értékesítettek” volna. Az ilyen online „aukciókat” követően a foglyokat általában biztonságos közvetítőkön keresztül juttatják el a vásárlóhoz, akik legtöbbször kábítószer- fegyver- valamint emberkereskedelemben részt vevő bűnözők.

Törökországban több hasonló eset is előfordult az elmúlt időszakban, mely komoly aggodalomra ad okot az Iszlám Állam harcosainak rejtőzködését illetően - írja az al-Monitor. 2020 júliusában egy 24 éves jazidi nőt „vásároltak meg” Ausztráliában élő rokonai, akit Ankara Sincan nevű kerületében tartottak rabságban.

A jazidi nő fogvatartója egy korábban Moszulban élő török ISIS tag volt, aki még 2018-ban egy online rabszolgapiacon „szerezte meg” őt.

Egy másik jazidi nőt 2019 októberében mentettek meg szintén Ankarában. A 2014-ben elrabolt lány, akkor még csak 14 éves volt. Őt az Iszlám Állam egy magas rangú - szintén török - tagja tartotta fogva, aki rendszeresen megerőszakolta, melynek következtében gyermeke született. A fiatal lány a férfival és annak két feleségével, valamint négy gyerekével élt együtt.

Az ISIS harcosai közül a kalifátus szétesését követően sokan Törökország felé vették az irányt, magukat menekülteknek álcázva.

A dzsihadista szervezetben sok török állampolgár is tevékenykedett, akik visszatérve otthonukba a szír, illetve iraki ISIS tagoknak segítettek menedékre lelni az országban. Noha a török hatóságok - elmondásuk szerint - nagy erőfeszítéseket tesznek az Iszlám Állam milicistáinak felkutatásáért, ennek ellenére mégsem sikerült megakadályozni, hogy a csoport tagjai tovább folytassák a pénzutalásokat, valamint rabszolgákkal kereskedjenek Törökországban. A rendőrség ugyanis elősorban a szervezet külföldi tagjaira összpontosít, míg az országban élő tagok érintetlenek maradnak.

Attila Kart, a legfőbb török ellenzéki párt korábbi törvényhozója szerint elsősorban a kormány a felelős azért, hogy nem lépnek fel megfelelően az Iszlám Állam harcosaival szemben.

A török hatóságok ugyanis vonakodnak elfogni a szélsőséges iszlamista csoportokat, hacsak nem kapnak kifejezett utasítást Ankarától. „Megfelelő fellépés hiányában az Iszlám Állam továbbra is folytatni fogja a pénzátutalásokat az úgynevezett „hawala” módszerrel” - mondta Kart az al-Monitornak. „Az emberkereskedelem pedig csak a jéghegy csúcsa, az Iszlám Állam hálózata sokkal nagyobb, mint azt gondolnánk” -tette hozzá.

Szemlézte: Papp Lídia