Blog

Oroszország katonai jelenléte növekszik az afrikai kontinensen

Oroszország hírhedt katonai alakulata, a Wagner csoport jelenléte egyre erősebb Afrikában. Az elmúlt időszakban a csoport új helyszínen tűnt fel, Maliban.

Oroszország hírhedt katonai alakulata, a Wagner csoport jelenléte egyre erősebb Afrikában. Az elmúlt időszakban a csoport új helyszínen tűnt fel, Maliban.

Maliban az elmúlt 13 hónapban két puccs is volt – bár Oroszország szerepe az előző elnök, Ibrahim Boubacar Keita eltávolításában nem egyértelmű, az biztos, hogy a 2020 augusztusi katonai puccs két főszervezője Oroszországból repült vissza Maliba néhány nappal az akció előtt. A Foreign Policy értesülései szerint Oroszországban egy katonai kiképzésen vettek részt.

Mali jelenleg is tárgyal a Wagner csoporttal nagyjából 1000 zsoldoskatona felbérléséről. Őket a helyi hadsereg kiképzésére és az ország vezetőinek védelmére szerződtetné a kormány. Nyugati elemzők ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy

a Wagner csoport jelenléte növelni fogja Mali függőségét Moszkvától és tovább destabilizálhatja a régiót.

A moszkvai és a bamakoi vezetés közötti tárgyalások különösen rossz visszhangot kaptak Párizsban. Franciaország már nyolc éve jelen van az afrikai országban, csapatait éppen az elmúlt időszakban kezdte el kivonni. Így attól tart, hogy az Oroszországhoz köthető csapatok feltűnése semmissé teheti minden eddigi, terrorelhárítás terén munkájukat. Németország, amelynek szintén vannak katonai érdekeltségei a régióban, ugyancsak nemtetszését fejezte ki és figyelmeztetett, hogy a Wagner-csoport megjelenésével – egy esetleges konfliktus elkerülése végett – lehet, hogy távozniuk kell a térségből.

Oroszország megjelenése Maliban beleillik Moszkva afrikai terjeszkedésébe. Mali mellett Oroszország jelen van Líbiában, Madagaszkárban és Mozambikban is.

Adatok forrása: BBC


2015-től kezdődően Moszkvának 20 afrikai országgal van katonai együttműködése és 2019 óta megrendezik az Oroszország-Afrika csúcstalálkozót is. Ahogyan pedig a diagramon is látszik, az Afrikába irányuló export jelentős súlyt képvisel az orosz fegyvereladásokban. Moszkva afrikai stratégiája eddig abban rejlett, hogy a leggyengébb és leginstabilabb országokba vonult be, hogy a lehető legkisebb befektetéssel is nagy hozamot és geopolitikai pozíciót szerezhessen magának.

A Wagner csoportról egyébként már korábban írtunk részletesebben; az alakulat hivatalosan magánkézben van, de kétes kötődései vannak a kormányhoz és az orosz titkosszolgálathoz is. A Kreml geopolitikai érdekeinek a szolgálata mellett a csoport a természeti erőforrások iránt is érdeklődik –

a Közép-Afrikai Köztársaságban hozzájuk közel álló üzletemberek arany és gyémánt bányászati engedélyeket kaptak a zsoldosalakulat bevonulása után.

A Foreign Policy szakértője azt írja: valószínűsíthető, hogy Maliban aranyra, urániumra és bauxitra is ráteheti majd a kezét a Wagner csoport. Az, hogy mi történik Maliban, azért is fontos számunkra, mert politikusok és szakértők is felhívták már a figyelmet arra, hogy Magyarország migrációs védelmi stratégiája négy vonalból áll – Afganisztán mellett Mali tartozik az első védelmi zónába. A két ország destabilizációja tehát a magyar migrációs politikára is hatással lehet a közeljövőben.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi