Blog

Palesztinpárti demonstrációvá váltak a Pride felvonulások

Idén júniusban a Pride-felvonulások - az LMBTQ+ közösségek jogai mellett - számos helyen „Palesztina felszabadításának ügyét” is zászlójukra tűzték. Az új mozgalom legmarkánsabb képviselője, a „Qeerek Palesztináért” csoportja azonban nem csak nevében hordoz feloldhatatlan ellenmondást: kiállása erős…

Idén júniusban a Pride-felvonulások - az LMBTQ+ közösségek jogai mellett - számos helyen „Palesztina felszabadításának ügyét” is zászlójukra tűzték. Az új mozgalom legmarkánsabb képviselője, a „Qeerek Palesztináért” csoportja azonban nem csak nevében hordoz feloldhatatlan ellenmondást: kiállása erős megütközést váltott ki mind az LMBTQ közösség tagjai, mind más palesztinpárti körökben.

A „Qeerek Palesztináért” (Qeers for Palestine) aktivista csoport az Izrael-ellenes BDS mozgalom részeként indult kezdményezés. Ennek jegyében egyik alapvető céljuk elérni, hogy a Pride esemény szervezői és a felvonulás szponzorai vonják vissza az Izraellel összefüggésbe hozható befektetéseiket, valamint szakítsanak meg minden izraeli kapcsolatot. Az egyébként LMBTQ közösségek felé befogadó országot az „apartheid” és a „népirtás” szokásos palesztinpárti szlogenjein túl azzal vádolják, hogy az általa széleskörűen elismert szabadságjogokat arra használja, hogy „a liberalizmus és a demokrácia evidenciáját keltse”, így elterelve a figyelmet a jelenlegi konfliktusról.

Az úgynevezett „pinkwashing” vagy „szivárványmosás” vádját egyébként egy izraeli homoszexuális katona, Yoav Atzmoni Gázában készült szivárványzászlós képei robbantották ki, amit a qeer csoport propaganda stratégiának titulált.

Az eredetileg LMBTQ+ jogokat ünneplő Pride-felvonulások ezen új, palesztinpárti jellege nemcsak a külső szemlélők értetlenségét váltotta ki. Számos helyen, például Philadelphiában összetűzésbe kerültek a Palesztina mellett tüntetők a felvonulás résztvevőivel, Berlinben pedig rendőrök szakították meg az eseményt a „Qeerek Palesztináért” társasága miatt. Az LMBTQ közösség zsidó tagjai félelemről, kirekesztettségről és növekvő antiszemitizmusról számoltak be az Izrael-ellenes megnyilvánulások hatására.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Quillette (@quillette) által megosztott bejegyzés

 

Mindezzel párhuzamosan

palesztinpárti oldalon is bírálták a qeer mozgalom fellépését, azzal érvelve, hogy a nemi orientáltság kifejezése melletti támogatás valójában eltereli a figyelmet Palesztina ügyéről.

Mivel az elnevezés szélsőséges kontrasztban áll a valósággal, ezért természetesen figyelemfelkeltő, amit érvelésük szerint önző módon kihasznál az LMBTQ közösség. Az is ismert, hogy a többségében muszlim vallású palesztinok lelkiismereti meggyőződése sem összeegyeztethető az LMBTQ jogok képviseletével, így a “Qeerek Palesztináért” tulajdonképpen a palesztinok jelentős részének véleményét is teljes mértékben figyelmen kívül hagyja.

A legmegosztóbb pontja a „Qeerek Palesztináért” fellépésének igazából az abból fakadó elképesztő kontraszt, hogy az ország, amelyért küzdenek, valójában mennyire szélsőségesen ellenséges az LMBTQ közösséggel szemben.

A közösségi oldalakon sokan azzal a kijelentéssel reagáltak a jelenségre, mely szerint a „Qeerek Palesztináért” éppen olyan mintha azt mondanánk, hogy „Csirkék a KFC-ért”. Brendon O’Neil, a Telegraph újságírója cikkében így fejezte ki értetlenségét az LMBTQ jogokért és a Palesztináért folytatott harc összekapcsolásával kapcsolatban: „Ez az, ahova a woke vezetett minket – egy olyan helyzethez, ahol a nyugati fiatalok azt a sok mindent amivel rendelkeznek, odadobják egy olyan rezsimnek, amely a tetőről hajítaná le őket, ha tehetné.”

A „Qeerek Palesztináért” mozgalma teljes mértékben elmulasztja a palesztinai LMBTQ személyek képviseletét, akiknek a helyzete a palesztin fennhatóságú területeken valóban halálosan komoly. Palesztinában 1936 óta érvényben van a homoszexualitást tiltó rendelkezés, 10 év börtönnel büntetve az „elkövetőt”. Több aktivista azzal érvel, hogy ez a törvény még az imperializmus hagyatéka, mivel a Brit Mandátum idejéből származik. A valóság azonban az, hogy

a palesztin területeken az LMBTQ emberek nem rendelkeznek szabadságjogokkal, és nincs védelmük a diszkriminációval és a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben.

2016-ban a Hamász saját parancsnokát végezte ki erkölcsi alapon, annak ellenére, hogy családja korábban több Izrael által körözött palesztin vezetőt elbújtatott. Azonban a Palesztin Hatóság felügyelte területek sem kivételnek: 2022-ben Hebronban lefejezve találtak egy 25 éves palesztin fiatalt, miután több halálos fenyegetést is kapott. Halála előtt nem sokkal menedékjogot kért Izraeltől, több ezer palesztin LMBTQ személy ugyanis a zsidó államban teljes biztonságban élhet. A nyugati „Qeerek Palesztináért” tehát egy olyan országért küzdenek, ahol helyi társaiknak menekülniük kell, vagy illegalitásban, állandó félelemben és rejtőzködésben él, és éppen azt az országot bírálják, amely sokuknak a túlélés lehetőségét kínálja.

Néhány palesztinpárti felvonuló, annak érdekében, hogy alátámassza a két ügy közötti összefüggést, olyan kijelentéseket is tett, hogy az USA-ban ugyanolyan rossz a helyzet, mint a palesztin területeken. Ez azonban nem felel meg a valóságnak: az Equaldex „LMBTQ Egyenlőségi Index” csaknem kétszáz országot bemutató rangsora alapján a palesztin területek a 147. helyen állnak, míg ezzel szemben Izrael az 50., az Egyesült Államok pedig a 26. helyet foglalja el.

lmbtqqjogok.png

Forrás: Equaldex

Jól látni, hogy a palesztinpárti aktivista csoport álláspontját és érveit a tények nem támasztják alá. A több oldalról kifejezett disszonancia azonban úgy tűnik, kevésnek bizonyul ahhoz, hogy a “Qeerek Palesztináért”, valamint a hozzá hasonló mozgalmak a fiatalok körében egyre népszerűbb Pride felvonulásokon és platformokon befejezzék a valóságot figyelmen kívül hagyó, félreveztő és felelőtlen fellépésüket.

Szemlézte: Szigeti Eszter Virág

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon