Blog

Peking a kormányt megkerülve terjeszkedik Ausztráliában

Az Ausztrália-beli Victoria állam miniszterelnöke csatlakozott a kínai Egy Övezet – Egy Út Kezdeményezéshez (BRI), ami problémákat vet fel Canberrában, mivel a szerződéskötés a szövetségi kormány jóváhagyása nélkül történt meg, tudósít az ABC.

kina_ausztralia_1.jpg

Az Ausztrália-beli Victoria állam miniszterelnöke csatlakozott a kínai Egy Övezet – Egy Út Kezdeményezéshez (BRI), ami problémákat vet fel Canberrában, mivel a szerződéskötés a szövetségi kormány jóváhagyása nélkül történt meg, tudósít az ABC.

A kérdéses szerződés egy jogilag (még) nem elkötelező megállapodás Victoria állam és Peking között, ami alapján az ausztrál tagállam részt fog venni az Új Selyemútnak is hívott programban, amely keretei között új kikötők, vasútvonalak és autópályák épülnek a világ számos pontján. A szerződés alapján létrejön majd egy fejlesztésekkel foglakozó különleges munkacsoport, amelyet Daniel Andrews, Victoria kormányfője fog vezetni.

Victoria csatlakozása a programba új, széleskörű gazdasági kapcsolatokat eredményezhet Kínával. A szerződés alapján a helyi cégek nagyobb export-piacra tehetnek szert Kínában, cserébe több kínai diák tanulhat ausztrál egyetemeken és Kína lesz az első számú infrastrukturális befektető Victoriában. Ezek a projektek pedig több százmilliárdra is rúghatnak a következő években, ami Andrews szerint ausztrál munkahelyeket és látványos gazdasági növekedést jelent majd.

A BRI, ami könnyen lehet majd a század legnagyobb gazdasági projektje, elsősorban a kínai gazdaság folyamatos növekedését szolgálja. A cél az, hogy kínai cégek, kínai alapanyagokból és gyakran kínai munkaerővel építsenek ki új kereskedelmi útvonalakat a világ minden terén, ami majd megkönnyíti a kínai dömpingáru terjesztését.

Bár csupán gazdasági projektnek tűnik, a BRI valójában egy hatalmas külpolitikai stratégia. Úgy van kialakítva, hogy a jövőben egy gazdasági rendszerbe zárja a lehető legtöbb országot, amelyben mindenki Kínától függ, ahogy azt a Kínai Kommunista Párt alkotmánya ki is tűzi hosszú távú célként. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy Peking saját befolyásának épít szó szerinti utakat most már hat kontinensen.

És ez az, ami felháborítja Scott Morrison miniszterelnök canberrai kormányát. Morrison szerint a szerződéssel Andrews túllépte a tagállami hatáskörét, hisz ez a döntés már nemzeti érdekekről és külpolitikáról szól. Peter Dutton belügyminiszter „elsietettnek” nevezte Andrews döntését, ami mögött nem lát elegendő észérvet.

Michael O’Brien, a victoriai ellenzék vezetője attól fél, hogy a szerződés túl egyoldalúra sikeredett. Rámutatott a különbségre a két szövegrész között, amelyek szerint a szerződés „megnöveli a kínai infrastrukturális cégek részesedését Victoriában”, de csupán „támogatja a victoriai cégekkel való kooperációt Kínában”. O’Brien támogatja a szorosabb kereskedelmi kapcsolatok kialakítását, de csak akkor, ha az ausztrál munkavállalók érdekei is kellően be vannak biztosítva.

A kritika ellenére Andrews kitart véleménye mellett, hogy a döntés csak a tagállam javára válhat majd. Sőt, a victoriai kormányfő egyenesen úgy viselkedik, mintha kínai közvetítő lenne, és arra buzdítja a szövetségi és a többi tagállam kormányait, hogy kössenek hasonló szerződéseket Kínával. „Reménykedünk, hogy a szövetségi kormány a miénkhez hasonló álláspontot fog felvenni, hogy még szorosabban működhessünk együtt Kínával a victoriai munkások érdekében” – jelentette ki.

Szemlézte: Orbán Tamás