Blog

Peking könyörtelenül kihasználja Washington tétlenségét

Az Egyesült Államok legutóbbi izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos tétlenségéről és Peking diplomáciai előretöréséről értekezik Rachel Cheung a World Politics Review hasábjain.

Az Egyesült Államok legutóbbi izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos tétlenségéről és Peking diplomáciai előretöréséről értekezik Rachel Cheung a World Politics Review hasábjain.

pekingusa_nyito.jpg

Korábbi cikkünkben a minap Peking és Washington technológiai háborújáról írtunk. A két nagyhatalom közötti küzdelem ugyanakkor a diplomáciában is erősödik.

Egyes szakértők szerint ugyanis a Biden-adminisztráció óriási hibát követett el azzal, hogy nem avatkozott be (diplomáciailag) időben a Közel-Keleten megindult harcokba. A cikk ugyan megemlíti, hogy május 18-án a Fehér Ház kiadott egy közleményt tűzszünetet szorgalmazva, de sokan úgy vélik (köztük az előző elnök Donald Trump), hogy ez csak egyfajta tűzoltási kísérlet volt az eddigi tétlenség után.

S hogy ki használta ki az Egyesült Államok és annak elnökének lassúságát? Természetesen Kína. Peking aktívan kommunikált a nemzetközi térben a konfliktus kirobbanása után, s nem szalasztotta el a lehetőségeket, hogy kritizálja riválisát. Az ország diplomatái már a harcok másnapján hangsúlyozták a stabilitás és a béke fontosságát. Legújabban pedig azt kommunikálják a külvilág felé, hogy éppen az Egyesült Államok vétója miatt nem tud semmit tenni az ügyben az ENSZ.

Peking közleménye szerint az Egyesült Államok a nemzetközi igazságosság ellen dolgozik.

E diplomáciai csörte is jól mutatja, hogy Kína igyekszik mindenhova benyomulni, s próbálja javítani globális megítélését.

pekingusa_belso.jpg


Joe Biden amerikai elnök Twitter üzenete is jól jelképezi országa tétlenségét, hiszen kiderült, hogy nem az Egyesült Államok, hanem Egyiptom volt a közvetítő a harcoló felek között.

 

Az ázsiai ország az Egyesült Államokkal ellentétben konkrét terveket is megfogalmazott a konfliktus rendezésére, egy 4 pontos beadvány formájában. Az ENSZ-hez benyújtott dokumentum legfőbb elemei az azonnali tűzszünet, egy Gázának nyújtandó humanitárius segélycsomag, egy kétállami rendezés, valamint a felek minél előbbi tárgyalóasztalhoz ültetése.

Peking egészen odáig ment, hogy felajánlotta: találkozzanak valahol Kínában az érintett felek.

Amennyiben ez megvalósulna és Izrael, valamint Palesztina alá tudna írni egy közös dokumentumot, az óriási arcon csapás lenne az Egyesült Államoknak, valamint hatalmas presztízsveszteség a Biden-adminisztrációnak. Mindez jól mutatja, hogy Peking egyre nagyobb szerepet szeretne vállalni a nemzetközi térben és a konfliktusok rendezésében, természetesen mindezt Washington kárára.

Az ázsiai ország diplomáciája és jelenléte egyre erősebb a Közel-Kelet térségében is.

Ezt jól példázza, hogy a kínai külügyminiszter nemrég tért vissza a régióból, ahol 6 muszlim ország (Szaúd-Arábiától kezdve Törökországon keresztül Iránig) képviselőivel találkozott. Az ország gazdaságilag is egyre aktívabb a térségben, s egyre több nyersolajat importál a helyi kitermelőktől.

Egyes kutatók szerint azonban kérdéses, hogy Peking valóban érdekelt-e a palesztin konfliktus rendezésében. Szerintük Kína csak próbálja kihasználni Washington tétlenségét, s igyekszik benyomulni egy hagyományosan Amerika által dominált régióba, hogy növelni tudja a globális jelenlétét, s hogy csökkentse riválisa befolyását.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell