Blog

Pozitív és nyitott kanadai kormányzást akar Trudeau

Justin Trudeau arra kérte kabinetjét, hogy legyenek „pozitívak, nyitottak és együttműködők” – írja Kathleen Harris a CBC News-on.

Justin Trudeau arra kérte kabinetjét, hogy legyenek „pozitívak, nyitottak és együttműködők” – írja Kathleen Harris a CBC News-on.

A miniszterelnök levélben közölte minden miniszterével, hogy mit vár el tőlük, milyen célokat szeretne elérni. Ezek egybehangzanak azokkal az ígéretekkel, amivel a Liberális Párt kampányolt. A fő irányvonalak az egészségügy erősítése, a megélhetési feltételek javítása, harc a klímaváltozás ellen, illetve javítani az őslakosokkal való kapcsolatot. Fontosabb, mint valaha, hogy a kanadaiak összefogjanak és egy befogadóbb, erősebb országot építsenek – olvasható a levélben.

A miniszterelnök azt is kijelölte kormányának, hogy „konstruktív” módon dolgozzanak együtt a tartományi és territoriális hatóságokkal, őslakos népekkel. Chyrstia Freeland kapta ebből a szempontból a legfontosabb munkát, mivel az ő dolga lesz a kormány terveit helyi szinten előkészíteni és megtárgyalni. Petty Hajdu egészségügyi miniszternek is fontos feladat jutott, mivel Trudeau terve az „országos, általános egészségügyi ellátás” megteremtése.

Marc Garneau közlekedésügyi miniszter azt a feladatot kapta, hogy csökkenjen a reptéri biztonsági ellenőrzések ideje. Bill Morneau pénzügyminiszter feladata lesz megtartani Kanada AAA-szintű hitelminősítését, csökkenteni a szövetségi állam adósságait és csökkenteni a zöld energiát használó vállalatok és személyek
adóit.

David Lametti igazságügyminiszter azt az utasítást kapta, hogy javítson a gyógyszeres kezelési központok hozzáférhetőségén, és írjon elő kötelező képzést büntetőbírók számára a szexuális erőszak eseteiből. Harjit Sajjan védelmi miniszter azt a feladatot kapta, hogy 2026-ra a kanadai hadsereg 25%-a álljon nőkből.

Szemlézte: Fellegi Benjámin