Blog

Putyin szerint a szélsőbaloldali eszmék elpusztítják a nyugatot

Néhány nappal ezelőtt, Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin, a nyugati szélsőbaloldali irányzatok veszélyeire hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy az ezen ideológiák jegyében végbemenő nyugati társadalmi folyamatok hasonlatosak ahhoz, ami Oroszországban történt az 1917-es forradalom után.…

Néhány nappal ezelőtt, Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin, a nyugati szélsőbaloldali irányzatok veszélyeire hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy az ezen ideológiák jegyében végbemenő nyugati társadalmi folyamatok hasonlatosak ahhoz, ami Oroszországban történt az 1917-es forradalom után. Hangsúlyozta – bár a nyugati társadalmaknak természetesen jogukban áll azt tenni, amit akarnak, az orosz társadalom nagy többsége elutasítja azokat az ideológiákat, amelyek most feldúlják a fejlett világot.

putyinszelsobal_nyito.jpg

Putyin beszédében úgy fogalmazott, hogy bár a jelenkori progresszív ideológiák örömmel tetszelegnek azzal, hogy jobb erényeket és erkölcsösebb lelkiismeretet adnak az emberiségnek, valójában ez a fajta gondolkozás nagyon hasonlít arra, ami Oroszországban történt a forradalom után. Marx és Engels dogmáit követve új életmódot, politikai és gazdasági vezetést akartak bevezetni Oroszországban, illetve megpróbálták lerombolni a társadalom ’régi’ tradícióit és erényeit.

Mint a mai progresszív baloldaliak, a forradalmárok is a haladás megkérdőjelezhetetlen ügynökeinek tartották magukat.

Putyin úgy véli, hogy a bolsevikok intoleranciája mások véleményével szemben hasonítható a szélsőbaloldali progresszívek radikalizmusához. Az egyenlőség nevében vívott harc agresszív dogmatizmussá fajult, ami miatt olyan nevezetes írók mint Shakespeare, be lettek tiltva az egyetemeken csak azért, mert nem a mai standardok szerint gondolkoztak a nemekről és a rasszokról. Beszédét így folytatta:

Hollywoodban szórólapok emlékeztetnek arra, hogy hány színészt alkalmazz, milyen bőrszínnel és nemmel – néha ezek a szabályok szigorúbbnak tűnnek, mint a szovjet propagandaosztály rendeletei.

Arra is emlékeztetett, hogy a bolsevikok a magántulajdon mellett a nőket is államosítani akarták – ehhez hasonlóan a progresszívek a nemek biológiai eredetének tagadásáig jutottak. Nincs olyan, hogy ’anyatej’, csak ’embertej’, nincs olyan, hogy ’apa’ vagy ’anya’ csak ’egyes’ és ’kettes szülő’. Ezen újkeletű társadalmi szabályok normalizálása a nyelven keresztül pedig a kommunista rezsimeket jellemző orwelli Újbeszélre emlékeztetnek. 

Putyin a gyermekeken végrehajtott nemváltó műtétek abszurditására is felhívta a figyelmet és azt állította, hogy ezek olyanok, mintha ‘emberiség ellen elkövetett bűntettek’ lennének. Az orosz kormányhoz közel álló RT Twitter oldalán a következő poszttal hozta le a beszédet: „Emberiség ellen elkövetett bűncselekmény – Putyin a Wokizmusról és a nyugati PC kultúráról”.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi