Blog

Rasszista lenne a mentolos cigaretta betiltása?

A Biden-adminisztráció követné az Európai Unió példáját, ám a lépés megosztja a fekete közösséget – mutat rá a The Hill beszámolója.

A Biden-adminisztráció követné az Európai Unió példáját, ám a lépés megosztja a fekete közösséget – mutat rá a The Hill beszámolója.

A világon egyre több helyen tiltják be a mentolos és egyéb ízesített cigarettákat azzal érvelve, hogy a lépéssel drasztikusan csökkenthető a dohányzók száma. Nem meglepő tehát, hogy a téma az Amerikai Egyesült Államokban is napirendre került, és a szabályozási hatáskörrel felruházott Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság évek óta tervezi a tilalom bevezetését. A folyamat múlt csütörtökön mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a kormányzati szerv előterjesztette a részletes szabályokat tartalmazó tervezetét. Az tehát szinte biztosra vehető, hogy a mentolos cigaretták forgalmazását betiltják az országban, a kérdés csak az, hogy mikortól – a Guardian szerint a jogi foganatra akár éveket is várni kell.

A hír természetesen érzékenyen érinti az amerikai dohányipart, de a tengerentúli sajtó a faji vonatkozásokkal is kiemelten foglalkozott.

Az országban élő feketék ugyanis sokkal nagyobb arányban szívnak mentolos cigarettát, mint bármelyik másik rassz, azaz a tilalom őket érinti a leginkább.

Ennek tükrében egyes jogvédők (a The Hill hírportál Al Sharpton aktivistát és Benjamin Crump ügyvédet hozza példaként) attól tartanak, hogy a kormányzat által belengetett intézkedés a feketékre nézve aránytalanul növelni fogja az illegális tevékenységek körét, növelve a rendőri interakciók számát és vele együtt a túlkapásokat is. Mint előbbi jelezte, nem arról van szó, hogy ellenezné a tilalmat vagy támogatná a dohányzást, ugyanakkor szeretne látni egy részletes tanulmányt arról, hogy a lépés milyen hatással lenne a feketék és a büntető igazságszolgáltatás egyébként is sokat vitatott kapcsolatára. Az ügy kapcsán néhány, az utóbbi években a rendőrség kezei között életüket vesztő afroamerikai férfi rokonai (így George Floyd öccse is) közös levélben sürgették a Fehér Házat, hogy bővebben foglalkozzon a tervezett tilalom büntető igazságszolgáltatási és faji vonatkozásaival.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy ha egy feketéket jobban érintő tevékenység káros, és akár halálos betegséghez is vezethet, akkor annak betiltása vagy az azon való szigorítás nem inkább a rassz érdekeit és egészséget szolgálja-e? A Biden-adminisztráció, valamint a tilalmat támogató szakértők és szervezetek épp így érvelnek; mint rámutatnak, az országban arányaiban az afroamerikaiakat sújtja leginkább a tüdőrákos megbetegedés. Elmondható tehát, hogy a téma megosztja az Egyesült Államok fekete közösségét, illetve az ő érdekeiket védő csoportokat.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon