Blog

Rendőrpuccs vagy választás?

Jövő hónapban kerül sor parlamenti választásokra Szlovákiában. Az országban kilencedik alkalommal dönthet a lakosság arról, milyen pártokat szeretne látni a parlamentben, és harmadik alkalommal teheti meg ezt előrehozott parlamenti választáson. 2023. szeptember 30-án a legfrissebb felmérések szerint…

Jövő hónapban kerül sor parlamenti választásokra Szlovákiában. Az országban kilencedik alkalommal dönthet a lakosság arról, milyen pártokat szeretne látni a parlamentben, és harmadik alkalommal teheti meg ezt előrehozott parlamenti választáson. 2023. szeptember 30-án a legfrissebb felmérések szerint a „Smer - sociálna demokracia”, röviden Smer lehet esélyes, ám a voksolás körül nagy a bonyodalom.

Zavaros rendőri ügyektől hangos a sajtó Szlovákiában. A közelgő parlamenti választások körül úgy látszik egyre inkább felforrósodik a hangulat, több személy ellen indított eljárást a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség. Robert Fico, az ellenzék vezetője szerint rendőrpuccs áll a háttérben, Ódor Lajos miniszterelnök pedig összehívta a biztonsági tanácsot. A kiélezett helyzet nem is véletlen, látva a közvélemény-kutatási eredményeket.

Szlovákiában a helyzet napok óta megoldatlan, számos személy szerepel a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Végkifejlet névre hallgató akciójának gyanúsítottjai között. Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat volt és Michal Aláč, a titkosszolgálat jelenlegi igazgatója, valamint Peter Košč vállalkozó, Ján Kalavský, a NAKA volt munkatársa, és Martin Ciriak, a titkosszolgálat volt munkatársa is botrányba keveredett, a gyanú szerint korrupciós ügyek felgöngyölítését kívánták megakadályozni. Az ellenük indult eljárás kapcsán Hamran István, országos rendőrfőkapitány tájékoztatott. „Az összehangolt rendőri akció során további két rendőrt gyanúsítottként őrizetbe vettek” - nyilatkozott Hamran, ám hozzátette, a NAKA-nak nem sikerült mindenkit felkutatnia, mert többen is nyaralnak. Michal Aláč, a titkosszolgálat igazgatója külföldi szolgálati útján a sajtóból értesült arról, hogy eljárást indítottak ellene, útját megszakítva ezért hazautazott Szlovákiába.

A kritikus helyzet kapcsán Robert Fico, a Smer ellenzéki párt vezetője is megszólalt.

Ez az állam megdöntésére tett kísérlet. Hatalomátvétel hat héttel a parlamenti választás előtt” - fogalmazott a politikus.

Fico reakciója nem meglepő, hiszen számára és főképp pártja a Smer számára a soron következő választás sorsdöntő lehet, ám egyelőre úgy néz ki, a felek között nem sikerült békét kötni. Ódor Lajos miniszterelnök a Biztonsági Tanács összehívását kérte, a Smer pedig rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a konfliktus lecsendesítésének érdekében. A párt határozatban utasította a miniszterelnököt, váltsa le Hamran István országos rendőrfőkapitányt és a politikusok korrupciós ügyeit vizsgáló nyomozókat, az úgynevezett "Čurilla-banda"-t pedig helyezze szolgálaton kívül. A Smer Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel szemben is határozott követeléseket fogalmazott meg, a párt részletes és pontos tájékoztatást vár az államelnöktől az eseményekkel kapcsolatban. Ódor Lajos visszautasította Robert Fico vádjait, Zuzana Čaputová pedig szintén a Smer vezetője ellen érvelt. Az államfő a Biztonsági Tanács ülésen kijelentette, nem zajlik rendőrpuccs Szlovákiában. Úgy fogalmazott,

az intézmények, amelyeknek munkatársai ellen büntetőeljárás indult a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség intézkedése után, rendben működnek.”

Az államfő hangsúlyozta, hogy politikai beavatkozásra és a rendőrség felelősségre vonására a jelenlegi helyzetben nem kerülhet sor. “Ha az ügyészség és a bíróság megállapítja, hogy a büntetőeljárások megalapozatlanok voltak, a helyzet változhat.” - tette hozzá a politikus.

Még nem belátható, miképp sikerül rendezni a konfliktust, hiszen a Smer által kezdeményezett ülést még nem tartották meg. Ehhez legalább 76 képviselő megjelenésére lett volna szükség, ám csupán 68, kevéssel később 69 képviselő jelent meg a parlamentben. Robert Fico kezdeményezése ezzel kudarcot vallott, ám mindenképpen lényeges, hogy a konfliktust sikerüljön rendezni, hiszen kevesebb mint hat hét van a szavazásig és a közvélemény-kutatási eredmények alapján a helyzet igencsak kiélezett a politikai törésvonalak mentén.

 

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon