Blog

Republikánusok lázadoznak Donald Trump ellen

A Republikánus Párt vezetése a hétvégén a választási stratégiájuk újragondolásán és Donald Trump helyett egy alternatív jelölt indításáról tárgyalt a hétvégén. Ügyvédek szerint ez csak Trump együttműködésével lenne megvalósítható, miközben ő nem szándékozik lemondani a jelöltségről. Az események…

donald_trump_1_1.jpg

A Republikánus Párt vezetése a hétvégén a választási stratégiájuk újragondolásán és Donald Trump helyett egy alternatív jelölt indításáról tárgyalt a hétvégén. Ügyvédek szerint ez csak Trump együttműködésével lenne megvalósítható, miközben ő nem szándékozik lemondani a jelöltségről. Az események hátterében a nagy port kavaró Trump-felvételek állnak, melyekben – még valóságshow-szereplőként – Trump trágárul és megalázóan beszél nőkről. A republikánus szavazók továbbra is kiállnak Trump mellett – írta meg a Politico.

A Politico számolt be arról, hogy a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) a hétvégén új stratégia kidolgozásával töltötte, míg az ügyvédek azon dolgoztak, hogy megtalálják a jogi útját egy másik jelölt indításának Donald Trump helyett.

Péntek este Reince Priebus, az RNC elnöke a republikánusok egyik állami pártelnökének azt mondta, egy nyilvános kihátrálás Trump mögül a jelölt maradék esélyeit is eloszlatná. Priebus – republikánus források szerint – azt mondta, hogy 48 óra alatt fogják a választási stratégiájuk újragondolni.

Egy hónap van még a választás napjáig, a választólapokat sok helyen már kinyomtatták és néhány államban már elkezdődött a szavazás korai szakasza. A párt vezetését több republikánus állami pártelnök megkereste, hogy változtassanak-e valamit a kampányfolyamaton. Steve House coloradói republikánus pártelnök azt mondta, nemleges választ kaptak, úgyhogy egyelőre megvárják a következő napokat, különös tekintettel az elnökjelölti vitára.

A lap republikánus forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az RNC-nek „ügyvédek hada” tanulmányozza a szavazólapok kérdését, valamint az üres helyekre való jelöltállításról rendelkező 9-es szabályt. A bizottsággal kapcsolatban lévő, más republikánusok szerint az ügyvédek arra jutottak, hogy egy új jelölt állításának sikerességéhez Trumpnak együtt kéne működnie. „Az igazság az, hogy csak úgy lehet lecserélni, hogy ha lemond vagy meghal. És [Trump] kijelentette, hogy egyiket sem tervezi. ”

Trump mögül számos republikánus képviselő hátrált ki, miután a kiszivárgott Trump-felvételek okoztak botrányt. A több mint tíz éves videóban a republikánus elnökjelölt trágárul és megalázóan beszél nőkről – írja egy másik cikkében a Politico. Az elnökjelölt szombaton, egy éjfél után pár perccel feltöltött videóban bocsánatot kért, viszont egyben Bill Clinton nőügyeit is felhozta és riválisát is nők megalázásával vádolta meg. A videóban Trump kijelentette, nem mond le a jelöltségről.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a republikánusok azt szeretnék, ha a pártjuk továbbra is Trumpot támogatná. A Politico/Morning Consult felmérése szerint a demokrata szavazók 70 százaléka, míg a republikánusoknak csupán 12 százaléka szeretné, hogy Trump fejezze be a kampányát.

Szemlézte: Szászi Áron