Blog

Saját szavazóit is elárulná a spanyol szocialista kormány a hatalom megtartása érdekében

Nagy port kavart az utóbbi hetekben, hogy a spanyol szocialista kormányfő kegyelmet adna a szeparatizmus miatt letartóztatott katalán vezetőknek. Az üggyel kapcsolatban Guy Hedgecoe értekezik a Politico európai kiadásának a hasábjain.

Nagy port kavart az utóbbi hetekben, hogy a spanyol szocialista kormányfő kegyelmet adna a szeparatizmus miatt letartóztatott katalán vezetőknek. Az üggyel kapcsolatban Guy Hedgecoe értekezik a Politico európai kiadásának a hasábjain.

spanyolszocik_nyito.jpg

Pedro Sánchez az új elképzelései értelmében 9 olyan személynek adna kegyelmet, akik részt vettek a 2017-es zendülésnek minősített katalán függetlenségi népszavazáson. Az érintettek között van Katalónia korábbi alelnöke Oriol Junqueras is. A katalán régió elnöke továbbra is szabad lábon van, hiszen Carles Puigdemont elmenekült az országból, s jelenleg Belgiumban „bujkál” a spanyol hatóságok elől. Az előbbi szó azért került idézőjelbe, mert mindenki pontosan tudja, hogy a Benelux államban tartózkodik, sőt ott aktívan és jól láthatóan dolgozik, mint Európai Parlamenti képviselő. A kegyelmek megadásával kapcsolatban a spanyol Legfelsőbb Bíróság is megnyilvánult. A bírósági testület szerint az érintett személyek semmilyen megbánást nem tanúsítottak, így nincs is értelme bármiféle kegyelemről beszélni. Az esettel kapcsolatan több spanyol lap is felméréseket végzett.

Az El Mundo kutatása szerint a lakosság több mint fele, csaknem 61%-a elutasítja a kormányzat terveit.




A megkérdezettek között több katalán is található, így ha a barcelonai székhelyű tartományt nem vennénk figyelembe, akkor ez a szám minden bizonnyal még magasabb lenne. A képet tovább árnyalja, hogy még a kormányzó szocialista párton (PSOE) belül sincs teljes egyetértés. A baloldali politikai formáció tagjainak több, mint 52%-a ugyanis nem támogatja a lépést, és csupán a szavazóik 37%-a szerint elfogadható a kormány terve. Árulkodó azonban, hogy a nagy pártok közül egyedül a szélsőbaloldali kormánypárt, a Podemos szavazóinak a többsége (65,6%) támogatja Sánchez elképzeléseit.

A jobboldali ellenzéki pártok természetesen hallani sem akarnak az egészről.

Mind a konzervatív Néppárt (PP), mind a jobboldali Vox, mind pedig a liberális Ciudadanos (Cs) elutasítja azt. Éppen emiatt az előbbi pártok több civil szervezet támogatását élvezve egy óriási tömegmegmozdulást tartottak a madridi Kolumbusz-téren. Az előzetes egyeztetéseknek megfelelően egyik politikai formáció képviselői sem szólalt fel a felállított színpadon. Beszédet csak civilek, tudósok vagy visszavonult politikusok mondhattak. Az eseményen egyes lapértesülések szerint csaknem hatvanezer, míg a madridi rendőrség szerint 125.000 ember vett részt. A megmozdulással kapcsolatban a Vox vezetője, Santiago Abascal elmondta:

a kegyelmekkel a szocialista kormány elárult minden törvénytisztelő spanyolt, s közös fellépést sürget pártállástól függetlenül.

Mindezt látva és olvasva felteheti magának a kedves olvasó a kérdést: miért? Miért teszi mindezt a szocialista kormány főleg úgy, hogy saját szavazói sem értenek vele egyet? A válasz egyszerű. Pedro Sánchez a kegyelmeket felhasználva próbálja biztosítani a többségét a spanyol parlamentben.

Egyesek szerint a szocialista kormányfő Spanyolország integritásának feladásával próbálja meg biztosítani a politikai túlélését.

Sánchez terve szerint ugyanis ezzel a lépésével lekenyerezheti a katalán, függetlenségpárti ERC-t, amely 13 mandátummal rendelkezik a 350 fős spanyol alsóházban. E katalán szavazatok kulcsfontosságúak lehetnek, hiszen egyre több az ellentét a két kormánypárt, a szocialisták és a szélsőbaloldali Podemos között.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell