Blog

Segélyt kapnak Anglia szegény vidékei a Brexit után

A brit kormány 1.6 milliárd fontot (közel 600 milliárd forintot) költ Anglia szegényebb városainak megsegítésére a Brexit után. A BBC News tudósítása.

anglia.jpg

A brit kormány 1.6 milliárd fontot (közel 600 milliárd forintot) költ Anglia szegényebb városainak megsegítésére a Brexit után. A BBC News tudósítása.

„Országunkban a prosperitás hosszú időn keresztül méltánytalanul volt elosztva…Mi azonban azt szeretnénk, hogy az összes település és közösség részesedjen belőle” – mondta el Theresa May miniszterelnök.

A pénz több mint fele Észak- és Közép-Angliának jut majd, a munkahelyteremtés és a gazdaság fellendítése céljából. A Munkáspárt szerint az intézkedés a Brexit-párti képviselők meggyőzésére szolgáló megvesztegetés, hogy támogassák a May által javasolt Brexit-alku tervezetét. A múlt hónapban a parlamenti képviselők 230 szavazattal elutasították az EU és a miniszterelnök által támogatott kilépési alkut – ez történelmi vereség.

Hogy egy március 12-e előtt előirányzott újabb szavazást meg tudjon nyerni, May valószínűleg rá fog kényszerülni, hogy munkáspárti képviselők szavazatára támaszkodjon az ország kilépés párti területeiről.

John Mann, a Bassetlaw parlamenti kerület – Nottinghamshire megyében található korábbi szénbányászati vidék – képviselője a múlt hónapban felszólította May-t, hogy „adj nekünk pénzt fontos befektetések formájában” azokon a területeken, amelyek a kilépésre szavaztak.

John McDonnell munkáspárti árnyékkancellár szerint az ígért támogatás „a kétségbeesés kifejeződése a kormány részéről, amely már csak a képviselők megvesztegetésére tud támaszkodni a káros alku megszavazása érdekében”.

Alex Sobel, szintén munkáspárti képviselő szerint – aki egy pártközi összefogás keretében egy újabb Brexit-referendum kiírásáért kampányol – az összeg „mindössze egy csepp a tengerben” a Brexit költségeihez képest. Elmondása alapján a helyi gazdaságokra váró visszaesés több mint elég lesz ahhoz, hogy a támogatásból visszajött bármekkora összeg hatását eltörölje.

Azonban May a következőt nyilatkozta: „Közösségek országszerte azért szavaztak a Brexitre, hogy kifejezzék a változás iránti vágyukat – ennek pedig a jobb irányba történő változásnak kell lennie, több lehetősséggel, és nagyobb befolyással a saját ügyekre. Ezeknek a városoknak csodálatos örökségük van, óriási potenciállal, a megfelelő segítséggel pedig fényes jövő vár rájuk”.

Szemlézte: Balogh Zita