Blog

Sokba kerülhet a republikánusoknak az alacsony átoltottság

A párt politikusai nem voltak az oltásra buzdítás éllovasai, most pedig attól tartanak, hogy az általuk dominált államokban tapasztalható esetszám-növekedésért őket vonja felelősségre a társadalom.

A párt politikusai nem voltak az oltásra buzdítás éllovasai, most pedig attól tartanak, hogy az általuk dominált államokban tapasztalható esetszám-növekedésért őket vonja felelősségre a társadalom.

Az amerikai Republikánus Párt hagyományosan mindig nagy hangsúlyt helyezett az egyéni felelősségvállalásra. Ez jelenti gazdasági és szociális felfogásának alapját, s erre tekint a nemzet sikerének kulcsaként, nem pedig egy erős központi hatalomra, amely részletes szabályozással és a javak elosztásában történő fokozottabb szerepvállalással kíván keretet teremteni az emberi működésnek.

Ebből a hozzáállásból következhetett, hogy ugyan a koronavírus elleni vakcina felvételét ajánlották, de nem erőltették túlságosan, sőt, néhány republikánus törvénykezésű állam az oltás szerinti megkülönböztetést is kifejezetten megtiltotta. Ron DeSantis floridai kormányzó, a 2024-es elnökválasztás egyik fő aspiránsa még a pereskedést is vállalta egy nemzetközi hajótársasággal, miután az bejelentette, hogy csak igazoltan beoltott személyek léphetnek üdülőhajóinak fedélzetére – számolt be több lap mellett a Washington Post. Ezzel szemben a demokraták – élükön Joe Biden elnökkel – továbbra is minden eszközt megragadva próbálják rábírni a kétkedőket a vakcina felvételére. A világjárványhoz köthető korlátozások tehát újabb törésvonalat eredményeztek a két nagy politikai tábor között. 

A republikánus oldalról több elemző is attól tart, hogy a kialakult ellentét nyomán oltásellenesnek bélyegezhetik a pártot;

annak ellenére, hogy politikusaik többsége nem a vakcina ellen hangolt, hanem egész egyszerűen nem ösztönzött annak felvételére, illetve visszautasította a megkülönböztetést és a szigorú maszkviselési szabályokat. Az oltási adatokat összevetve ugyanakkor fény derül arra, hogy azokban az államokban, ahol a demokraták dominálnak (a kormányzó demokrata, valamint a törvényhozás kamaráiban is ők vannak többségben), jóval magasabb (átlagosan csaknem 15 százalékponttal) a beoltottak aránya, mint a republikánus törvénykezésű államokban. A vakcina már mindenütt rendelkezésre áll, tehát az adatok jórészt a lakosok szándékát tükrözik. 

07_31_irlanda_tablazat.png

A Gallup közvélemény-kutatása is rávilágít arra, hogy a republikánusok szkeptikusabbak a vakcinákkal kapcsolatban. A delta variáns megjelenésével pedig egyre nagyobb téttel bír az átoltottság szintje. A Republikánusoknak jelenleg az lehet a legnagyobb félnivalója, hogy ráég az oltásellenes stigma, és az emelkedő halálozási arányt az ő számlájukra írják;

a demokraták kezébe pedig mindezzel egy olyan politikai aduász kerülhet, amelyet kiválóan felhasználhatnak a jövő évi időközi választásokon. 

A Financial Times rámutatott arra, hogy a kényes helyzetet felismerve hogyan változott meg egyes republikánus politikusok retorikája a vakcinával kapcsolatban. Asa Hutchinson arkansasi kormányzó ugyan még áprilisban aláírt egy, az oltási követelményeket tiltó törvényt, a múlt hónap folyamán már elkezdte az államot járni a szkeptikusok bátorítása érdekében. Példáját – számolnak be a napilap szerzői – nemcsak politikustársai, hanem az ország legnagyobb jobboldali tévécsatornájának számító Fox véleményvezérei is követték. 

Szemlézte: Irlanda Balázs