Blog

Spanyol politikus: “Von der Leyen hibái rendkívül károsak az európai érdekekre nézve”

Kemény kritikával illette Ursula von der Leyen Európai bizottsági elnököt Teresa Ribera spanyol miniszterelnök-helyettes. A politikus nem csak von der Leyen-t, de az Európai Néppárt teljes politikáját megkérdőjelezte. A Bizottság nem reagált a vádakra.

Kemény kritikával illette Ursula von der Leyen Európai bizottsági elnököt Teresa Ribera spanyol miniszterelnök-helyettes. A politikus nem csak von der Leyen-t, de az Európai Néppárt teljes politikáját megkérdőjelezte. A Bizottság nem reagált a vádakra.

“Azt mondják: tartsunk egy kis szünetet, csak lassítsunk" - mondta Teresa Ribera spanyol miniszterelnök-helyettes a Politico-nak adott interjújában. A politikus az Európai Bizottság és az Európai Néppárt (EPP) zöld átállásra vonatkozó stratégiáját kritizálta, sőt maga Ursula von der Leyen bizottsági elnök módszereibe is belekötött. “Őszintén szólva azt gondolom, hogy ez egy nagy hiba: nincs vesztegetni való idő.” - fogalmazott. A dolog pikantériája, hogy Ribera a zöld átállásért felelős Uniós biztosi poszt legfőbb várományosa az EP-választások után megalakuló új Bizottságban.

Az interjú során Ribera kíméletlenül kritizálta Ursula von der Leyen jelenlegi lépéseit. Arra a kérdésre, hogy nem fél-e attól, hogy nem kapja majd meg a remélt biztosi pozícióját, Ribera úgy válaszolt: nem fogja elfogadni, hogy “csupán a díszlet része” legyen. A politikus ragaszkodott hozzá, hogy

nem áll érdekében a Bizottságnak dolgozni, ha nincs "valódi ereje politikai és gazdasági értelemben".

Nem Teresa Ribera az első politikus, aki nemtetszését fejezte ki Ursula von der Leyen politikájával szemben, az Európai Parlamenti választások közeledtével egyre többen nézik rossz szemmel az Európai Bizottság elnökének kampányát, döntéseit. Ennek ellenére továbbra is arra mutat minden jel, hogy Ursula von der Leyen gond nélkül megkezdheti majd második ciklusát az Európai Bizottság elnökeként. Korábbi írásunkban ugyan latolgattuk más lehetséges jelöltek esélyeit, azonban egyre feltűnőbb hibái ellenére is tartja magát a jelenlegi bizottsági elnök. 

Ennek ellenére igaz, hogy sokak véleményét mondja ki hangosan Teresa Ribera a Politico-nak adott interjújában.

Az Európai Unió tagállamaiban fokozatosan növekszik azon polgároknak a száma, akik negatívan látják Ursula von der Leyen és az Európai Bizottság tevékenységét.

Azokban az országokban is, amelyekben a csalódott választók száma nem emelkedett drasztikusan, tovább növekszik a bizonytalanok aránya. Ez a tendencia várhatóan nem jelent majd nagy különbséget a júniusi választások eredményében, de hosszú távon érdekes változásokat hozhat az Európai Unió intézményei és a közösség polgárainak kapcsolatában. Korábban számos döntéshozó és elemző is bírálta Ursula von der Leyen lépéseit, hiszen a zöld politikájában megfigyelhető enyhülést és a jobboldali pártcsaládokhoz való közeledést is következetlenségként értékelték.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon