Blog

Szétesőben az Egyesült Királyság korona-stratégiája

Négyből három nemzet ellenáll az új járvány-stratégiának.

corona.jpg

Négyből három nemzet ellenáll az új járvány-stratégiának.

Boris Johnson brit kormányfő nemrég bejelentette az Egyesült Királyság új járványkezelési irányelveit, amiket a walesi, a skót és az északír kormányok is elutasítják. Andy Burnham, Manchester polgármestere szerint a kormányfő bejelentése „a nemzeti egység szétesését” eredményezheti – írja a BBC.

Johnson miniszterelnök nem tárgyalt előzetesen az enyhítő rendelkezésekről a négy nemzeti kormánnyal, így azok teljes mértékben elutasítják annak alkalmazását. Ahogy arról előző heti szemlénkben írtunk, az új stratégia egy ötszintű veszélyeztetettségi skála alapján határozza meg a helyi szinten alkalmazandó intézkedéseket és enyhíti az eddigi korlátozásokat országszerte.

A walesi, skót és észak-ír kormányfők szerint az enyhítésnek még nincs itt az ideje, a miniszterelnök által javasolt stratégia csak vissza taszítja az országot a fertőzés tetőpontja körüli állapotba.

Az említett országrészek egésze, valamint egyes városok (pl. az észak-angliai Liverpool) is elutasítják az egyébként teljes kooperációt igénylő új stratégiát. Ha a külső területek továbbra is zárva maradnak, a belső (angol) részek viszont elkezdenek kinyitni, az az egész ország újrafertőzését hozhatja magával. Az Egyesült Királyság politikai vezetői most „gyáva nyúl” játékot (Chicken Game) játszanak egymással: ha mindenki követi a saját elsődleges stratégiáját, az összességében mindenkinek rosszabb eredményt fog hozni. A vezetők ez alkalommal kénytelenek lesznek közös tervezéssel olyan rendszert kialakítani, amit mindannyian követni fognak.

Szemlézte: Sajti Konor