Blog

Szoronganak a gyermekek a koronavírussal kapcsolatos lezárások miatt

Az angliai korlátozások enyhítésének bejelentésével szinte egyidőben közölte a Guardian az Oxford University Press kutatását, amely tanúsága szerint a brit gyermekekre nyomasztóan hatott a járványhelyzet. 

A döntéshozóknak világszerte komoly fejtörést okoz, hogy a koronavírus-világjárvány egészségügyi, gazdasági és mentálhigiénés vetületeit miképp egyensúlyozzák ki. Boris Johnson brit miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy az omikron variáns miatti hullám tetőzése és az azóta csökkenő esetszámok miatt eltörlik a korlátozások többségét Angliában. Ennek értelmében egyebek mellett megszűnik a kötelező maszkviselés a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön és a középiskolákban, valamint az otthoni munkavégzést sem szorgalmazza tovább a kormány – olvasható a Guardian beszámolójában. 

A lazítások bejelentésével szinte egyidőben a brit napilap közölt egy, az Oxford University Press által készített kutatást arról, hogy a gyermekek 2021-ben mely szavakkal tudták leginkább kifejezni közérzetüket. A felmérésbe nyolcezer, 7 és 14 év közötti diákot vontak be, országszerte 85 iskolából, és azt kérték tőlük, hogy válasszanak egy szót, amellyel le tudják írni közérzetüket.

A megkérdezettek legnagyobb aránya (21%) a „szorongás” szót választotta, „jóllétet” pedig csupán 13 százalékuk érzett.

Szakértők szerint az eredmény aggasztó, ám közel sem meglepő, figyelembe véve a korlátozásokkal, bizonytalansággal és aggodalommal teli elmúlt éveket. Ráadásul a felfordulás nemcsak az iskoláskorúakra, hanem a kisgyermekekre is hatással van. Az Oxfordi Egyetem pszichiáterei a téma kapcsán egy útmutatót is készítettek a szülőknek arról, hogy hogyan kommunikáljanak gyermekeikkel a világjárványról. Ebben azt állítják, hogy

senki sem lehet elég fiatal ahhoz, hogy ne érintse a pandémia, mivel a legkisebbek ugyanúgy megérzik a számukra fontos személyek hiányát.

A Spectator magazin szerzője, Cristina Odone véleménycikkében arra igyekezett rámutatni, hogy az elsősorban a szüleik iránymutatásához szokó gyermekeket az is összezavarhatta, hogy a pandémia idején leginkább állami szabályozások határolták be szabadságukat, s a szülők fennhatósága valamelyest, a normális hétköznapokhoz képest mindenképp nagyobb mértékben csökkent.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!