Blog

Támadásra ösztönzi az ukrán hadsereget a Nyugat az újabb fegyvercsomaggal

A nyugati sajtó szintlépésként értékelte a január 6-án bejelentett 4 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt fegyverszállítmányt, mondván: Ukrajna harckocsikat kap. A valóság ettől enyhén eltér, de valóban komoly tervekre utal az új fegyverszállítmány - írja a The Drive.

A nyugati sajtó szintlépésként értékelte a január 6-án bejelentett 4 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt fegyverszállítmányt, mondván: Ukrajna harckocsikat kap. A valóság ettől enyhén eltér, de valóban komoly tervekre utal az új fegyverszállítmány - írja a The Drive.

Január elején egymást követték a nyugati hatalmak újabb határozatai az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokról. Először Emmanuel Macron jelentette be 30 AMX-10RC könnyűpáncélos leszállítását, majd pedig január 6-án Joe Biden és Olaf Scholz ajánlottak hasonló kategóriájú eszközöket az országnak: összesen 50 Bradley M2A2-ODS és 40 Marder lövészpáncélost, számos más, korábban már szállított eszköz százaival együtt, nem is beszélve 16 Paladin önjáró lövegről és új légvédelmi képességekről.

Az AMX, Bradley és Marder esetében új, és minden eddig Ukrajnába szállítottnál nehezebb nyugati páncéloseszközökről van szó az ukrán hadrendben.

Egyik sem harckocsi a szó szoros értelmében. Ehhez a legközelebb az AMX-10RC áll. Konkrétan harckocsiellenes harcra fejlesztették ki a 80-as években, és rendelkezik egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett 105 mm űrméretű löveggel. Azonban mind a Marder, mind a Bradley képes harckocsikat is kilőni: a Marder esetében felszerelhető egy Milan páncéltörő rakéta-indító, a Bradley adott változatának pedig alapvető része egy kétcsövű TOW rakétaindító. A fegyvercsomagban benne van 500 ilyen TOW rakéta is, a Marder Milan eszközeiről nem esett szó, de Ukrajna korábban kapott ilyet, vállról indítható verzióban, tehát ha indító kerül a német járműre, akkor a lőszerellátással nem lesz gond.

marder_belso.jpg

Marder lövészpáncélosok

A most szállítottakhoz hasonló járművek már bizonyítottak is harckocsik ellen az elmúlt évtizedekben. Az AMX-hez hasonló elgondoláson alapuló Ratel-90 dél-afrikai lövészpáncélosok hatékonyak voltak az angolai hadsereg szovjet T-55 és T-62 páncélosai ellen az 1980-as évek végén, a Bradleyk pedig a Sivatagi Vihar hadműveletben tűntek ki először, sok iraki T-72-t kilőve TOW rakétáikkal.

A fő probléma nem is az eszközök fegyverzetében, hanem páncélzatában rejlik. Egyik sem képes állni a klasszikus értelemben vett harckocsiágyúk tüzét, és a páncéltörő eszközök is könnyen elbánnak velük.

Harckocsipótlék tehát egyikből sem lehet, még akkor sem, ha képes is ellenük küzdeni. Azonban számos más előnyük van. Harckocsilövegeken és komolyabb páncéltörő eszközökön kívül elég sok sérülést kibírnak, és a Bradley, valamint a Marder alkalmas egy-egy lövészraj elszállítására. Az ukrán hadsereg eddig is hatékonyan alkalmazta a lövészpáncélosokat és páncélozott szállítójárműveket, például a szeptember harkivi offenzívában. Ha a gyalogság képes gyorsan mozogni szállítójárművekkel, és közben valamelyes védelme van, az nagy előny lehet egy offenzív hadműveletben.

Meg kell azonban állnunk itt egy pillanatra: ma az ukrajnai háború erőteljes állásharc, nagy mennyiségű tüzérség bevetésével, nagy gyalogsági veszteségekkel, ahol a harckocsik is inkább állásokból tüzelnek, egyfajta mozgó tüzérségként, ahogy erről Tom Cooper tudósít

Egy ilyen taktikai környezetben az új könnyűpáncélosok mozgékonyságát nem egyszerű kihasználni. Ha racionális döntéshozást tételezünk fel, arra kell gondolnunk, hogy

ezek az eszközök egy új támadó hadművelet megalapozásaként érkeztek.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán vezérkari főnök még 2022 végén az Economistnak adott interjújában ilyen eszközöket is megnevezett egy lehetséges ukrán offenzíva alapvető feltételei között. A most leszállított 120 eszköz alig ötöde még az általa követelt 600-700 lövészpáncélosnak, de az első lépés megtörtént.

Persze lehet, hogy nem beszélhetünk racionális döntéshozásról,

csak „virtue-signaling”-ról. A lövészpáncélosok átadása egyszerűen lehet presztízselem is, egy jól kiszámított lépéssel magasabb elkötelezettséget sugároz, de mégsem jelenti harckocsik átadását. A csomag presztízsjellegére utalnak más elemek is. A 70 000 155 mm űrméretű lőszer leszállításának bejelentése mindössze annyit jelent, hogy az ukrán hadseregnek ismét fedezik mintegy kéthavi szükségletét, tehát egy mindennapi lépésnek adtak nagy diplomáciai körítést. A lövészpáncélosok kapcsán pedig elemzők figyelmeztetnek, hogy a három eszköz három újabb fegyverrendszert jelent, amely újabb terhet rak az ukrán hadsereg számtalan fajta, rendszertelenül érkező nyugati eszközt menedzselő logisztikájára. Egészen kis elemek is újak: például az AMX 105 mm űrméretű lövegéhez hasonló fegyverek vannak már Ukrajnában, de a francia 105 mm-es löveghez egy teljesen eltérő lőszerfajta kell. Ezenkívül persze újabb kiképzési programot kell indítani az ukrán legénység kiképzésére. Egyik jármű sem egyszerű eszköz.

A nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján tehát vagy egy leendő hadművelethez alkalmas fegyvereket kapott az ukrán haderő, vagy pedig presztízsértékű szállítmányról van szó a lövészpáncélosok esetén. A mostani harcok követelményeihez mindenképpen csak korlátozottan alkalmas járművekről van szó. Legfeljebb a január 7-re virradó éjjel Szoledar városában végrehajtott gyors ellentámadáshoz hasonló manőverek alkalmával reális a bevetésük.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Faceboo