Blog

Terrortámadás történt Kanadában

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök terrortámadásnak minősítette a szeptember 30-i autós ámokfutást, ami Edmontonban, Kanadában történt – számol be az Edmonton Journal.

edmonton.jpg

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök terrortámadásnak minősítette a szeptember 30-i autós ámokfutást, ami Edmontonban, Kanadában történt – számol be az Edmonton Journal.

Szeptember 30-án, szombat este Edmontonban, Alberta fővárosában nagyszabású sporteseményt tartottak, minek köszönhetően rengeteg civil és rendőr tartózkodott a Commonwealth Stadion környékén. Ekkor a 30 éves Abdulahi Sharif autójával előre megfontoltan elgázolta Mike Chernyk rendőrtisztet, majd a gázolás után a támadó kiszállt a járműből és késsel is megsebesítette az áldozatot. A támadás után Abdulahi elhajtott a helyszínről.

Néhány órával később azonosították a támadót, aki ekkor már egy bérelt kisteherautóval járta a várost. Az azonosítás után a támadó újra menekülni próbált, ekkor a tehergépjárműt több rendőrautó is üldözőbe vette. Az hajsza során Abdulahi négy járókelőt is elgázolt, nem sokkal később azonban a rendőröknek sikerült elfogni a gyanúsítottat, mikor autójukkal sikeresen felborították a bérelt tehergépjárműt.

A gyanúsított 30 éves szomáliai állampolgár, akit a hatóságok már 2015-ben kapcsolatba hoztak vallási szélsőségekkel, azonban akkor úgy állapították meg, hogy nem jelent fenyegetést. A rendőrség úgy gondolja, hogy a támadó magányos farkas volt lőfegyverek és robbanóanyag nélkül. A támadást a rendőrtiszt és a járókelők is túlélték, kettejüket azonban még kórházban kezelik.

Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök másnap kijelentette, hogy az Edmontonban történteket terrorista támadásként kezelik. A helyi rendőrség azt is közölte a sajtóval, hogy a támadó autójában megtalálták az Iszlám Állam zászlaját.

„Nem hagyhatjuk, és nem is fogjuk hagyni, hogy az ilyenfajta erőszakos szélsőségesség gyökeret verjen közösségeinkben. Tudjuk, hogy Kanada erőssége a sokszínűségünkből táplálkozik, és nem engedünk, hogy megosszanak vagy megfélemlítsenek minket. Edmonton egy erős és ellenálló város, és biztos vagyok benne, hogy lakói támogatni fogják egymást abban, hogy túltegyék magukat ezen a tragikus eseményen” – nyilatkozta Trudeau, mikor részvétét fejezte ki a támadás áldozatai felé.

Csepregi Dávid