Blog

Texas állam a „fair play” mellett áll: nem vertsenyezhetnek transzneműek a női egyetemi sportversenyeken

Június 15-én írta alá Greg Abbott, Texas kormányzója azt a jogszabályt, amely megtiltja a transznemű sportolóknak azt, hogy nőkkel szemben versenyezzenek, akiket kétség kívül megelőznek fizikai felépítésük miatt.

Június 15-én írta alá Greg Abbott, Texas kormányzója azt a jogszabályt, amely megtiltja a transznemű sportolóknak azt, hogy nőkkel szemben versenyezzenek, akiket kétség kívül megelőznek fizikai felépítésük miatt.



Június 15-én írták alá a hivatalos nevén „Save Women’s Sports Act” nevű rendeletet, mely kimondja: a versenyzőknek biológiai nemük, vagy születési anyakönyvükön szereplő nemük alapján kell részt venniük a versenyeken. Vagyis, transznemű nők nem versenyezhetnek nőkkel szemben, ahogy transznemű férfiak sem konkurálhatnak férfi sportokban. A jogszabály továbbá kitér arra is, hogy a texasi állami felsőoktatást irányító testületnek olyan szabályokat kell alkalmaznia, melyek egyrészről hatékonyabbá teszik annak érvényesülését, ugyanakkor pedig mindvégig tiszteletben tartják és bizalmasan kezelik a sportolók egészségügyi dokumentációját.

A rendelkezés egyébként egy még 2021-ben meghozott törvény kiegészítéseként is szolgálhat, amely kimondja, hogy a középiskolai sportcsapatoknak a gyerekek „születéskor hozzárendelt” neméhez kell igazodniuk.

A National Collegiate Athletic Association (NCAA) nevű nonprofit szervezet – mely több mint 1100 oktatási intézmény sportolóit felügyeli nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Kanadában és Puerto Ricoban is – több mint tíz éven keresztül engedélyezte transzneműeknek, hogy női sportokban mérettessék meg magukat, amennyiben az adott sportoló legalább egy éven keresztül használt tesztoszteron blokkoló gyógyszereket. Azonban, még

ennek ellenére sem valósult meg az igazán korrekt, igazságos verseny.

Az egyik leghíresebb eset, mely jogosan vonta maga után női sportolók sokaságának éles kritikáját kétség kívül Lia Thomas aranyérme volt még 2022. márciusában, akit egyébként még a 2022-es „NCAA Év nője” díjra is jelölt a Pennsylvania Egyetem, amelynek színeiben indult az NCAA divízió I-es országos egyetemi bajnokságon 500-yard gyorson.

Republikánus részről nagy támogatást élvez a rendelet: Valoree Swanson képviselő a női sportolók iránti becsületességként élte meg annak elfogadását, valamint hangsúlyozta:

a jogszabály nem a részvételről szól, sem a lehetőségek meggátlásáról. A jogszabály az egyetemek közötti sportversenyekről szól, mi pedig azért vagyunk itt, hogy lehetővé tegyük a „fair play” legmagasabb szintű megvalósulását.”

Az LMBTQ+ jogvédő szervezetek azonban korántsem vélekedtek hasonlóképp: véleményük szerint a rendelet hatályba lépésével a transzneműek is diszkrimináció áldozatai lesznek. „A diákoknak azt a sportot kell űzniük, amit igazi énükként, ténylegesen szeretnek” – fogalmazott az American Civil Liberties Union of Texas közösségi oldalán.

Eltekintve attól, hogy 11 demokrata képviselő is támogatását fejezte ki ezzel kapcsolatban (közülük egy képviselő még aznap közösségi oldalán árnyalni próbálta a helyzetet, illetve azzal érvelt, hogy az igent nem szándékosan nyomta meg, hanem technikai hiba miatt alakult így, szavazatát pedig mindenféleképp megváltoztatja), a többség mégis többszöri próbálkozás révén megpróbálta aláásni a kezdeményezést, sikertelenül. Thomas esete, illetve maga a transznemű sportolók körüli vita is jól példázza, hogy

a biológiai nem eltörlése nem állja meg a helyét.

Ez különösképpen igaz a sportra, ahol – akár körökkel leelőzve versenytársait – egyazon időben aratják le a babérokat és ássák alá a verseny korrektségének mibenlétét. Ennek a meggátlására törekszik Texas állam is, amely már csatlakozva 22 másik államhoz, a becsületes sportot igyekszik megőrizni.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon