Blog

Több hétig is eltarthat világ legnagyobb informatikai leállásnak helyreállítása, komoly következményekre lehet számítani

Július 19-én a világ minden részén észlelhető volt az informatikai leállás hatása. Banki és egészségügyi rendszerek álltak le, több, mint 5 ezer járatot töröltek világszerte és számtalan online szolgáltatás vált használhatatlanná. Mindez egy kisebb szoftverfrissítés következtében történt, egy olyan…

Július 19-én a világ minden részén észlelhető volt az informatikai leállás hatása. Banki és egészségügyi rendszerek álltak le, több, mint 5 ezer járatot töröltek világszerte és számtalan online szolgáltatás vált használhatatlanná. Mindez egy kisebb szoftverfrissítés következtében történt, egy olyan cég által, ami eddig ismeretlen volt a köztudat számára. A hiba remekül rámutat az e-globalizáció veszélyeire, következményei nagyban formálni fogják a digitális világ jövőjét.

A probléma a Microsoft operációs rendszerén, a Windows-on futó eszközökre volt hatással. Nagyjából 8,5 millió számítógépet és szervert érintett, amelyek teljesen használhatatlanná váltak a leállás idejére. Az esetet súlyosbítja, hogy ezen eszközök és szerverek között voltak olyanok, amelyek kritikus feladatokat látnak el.

Banki, kórházi és légiforgalmi rendszerek álltak le, televíziós csatornák és weboldalak szüneteltek.

A Wizz Air a közösségi média oldalán értesítette az ügyfeleket a helyzetről, amiben leírták az el nem érhető szolgáltatásaikat. Ez nem egyedi eset volt, a légitársaságok többségénél nem működött a weboldal, az applikáció és olyan szolgáltatások sem, mint például az online check-in vagy a jegyvásárlás.

A leállás hatalmas anyagi károkat okozott az érintett cégek és szervezetek számára, de a helyreállítás sem lesz egyszerű, ugyanis minden gépet manuálisan kell újraindítani. Több hétig is eltarthat, míg minden szektor újra érdemben működőképes lesz.

A tényleges felelős, egy kiberbiztonsági szoftvert fejlesztő cég, a CrowdStrike, amely megerősítette, hogy nem külső támadás okozta a leállást, hanem egy fejlesztési hiba. A helyzet jogosan veti fel a kérdést, hogy mégis hogyan történhetet ilyen? A digitalizáció mára életünk minden szegmensét átszőtte, a gazdaság és társadalom működésének alapvető eszközévé vált.

Nem véletlen, hogy gyakran hallunk a digitális biztonság fontosságáról, akár a közszféra akár a privátszektor köreiből. Eddig ez a kérdéskör elsősorban a kibertámadásokkal kapcsolatban merült fel, kormányzatok és cégek is gyakran tettek ígéreteket fejlesztésekkel kapcsolatban. A kialakult helyzet viszont remekül rámutat a digitális világ hiányosságaira és veszélyeire.

Péntek előtt kevesen gondolták volna, hogy a világ egyik legnagyobb informatikai cégének egyik beszállítójának szoftver hibája miatt a digitális világ félig lebénulhat.

A globalizmus térnyerésével egyre kevesebb a kontroll a globális digitális infrastruktúra felett, hiszen a világkereskedelemnek szüksége van az egységes szoftver környezetre. Az eset megmutatta, hogy mennyi cég és szervezet függ kritikusan ettől a hálózattól, illetve, hogy a modern világgazdaság jóval törékenyebb, mint gondolnánk.

Az eset előreláthatólag nagy változásokat hoz mind gazdasági, mind társadalmi szinten. A köz- és magánszféra között intenzívebb együttműködés szükséges, egy megbízhatóbb és robusztusabb infrastruktúra létrehozása érdekében.

A kormányzatoknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a digitális szabályozásra, különben hasonló esetek következhetnek be.

A digitális bizalom csökkenésével a cégeknek nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a megfelelő ügyfél kapcsolat kiépítéséhez. Hiszen az incidens elsősorban azokat a szektorokat súlytotta, ahol eddig a legmagasabb volt a Digitális Bizalom Index.

digitalisbizalom.png

Forrás: Thales

Miközben a világ egyes részein megfigyelhető a deglobalizáció és annak támogatottságának növekedése, a digitális világban ennek az ellentétét látjuk. A globális digitális infrastruktúrának való kitettség még sok veszélyt tartogathat, ezért szükségesek a további intézkedések, a privát- és magánszektorban egyaránt.

Szemlézte: Balogh Péter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon